L&Z izbor: Top 20 saveta koje smo usvojili od beauty eksperata

Koliko se samo dragocenih kozmetičkih, mejkap i hair saveta stručnjaka krije u našoj arhivi! Ovo su samo neki od njih kojih se rado pridržavamo...

beauty saveti ekperata

Top beauty saveti L&Z

ZA NEGU KOŽE

1. Kada je o licu reč, posegnite za nekomedogenim, nemasnim kremama. Ova vrsta preparata dobro održava kvalitet i funkciju površinskog sloja kože, pritom je ne masti i ne povećava rizik od pojave akni.

2. Za poboljšanje hidratacje kože lica, koristite gelove koji sadrže dimetikon u osnovi. Ovi preparati sprečavaju isparavanje vode iz kože (dimetikon takođe „pegla“ bore). Pre nego što se sloj gela osuši, nanesite još sloj hranljive kreme. Ona treba da sadrži glicerin i ceramide – zbog sprečavanja gubitka vlage.

3. Da biste izbegli intenziviranje crvenila kože, izbegavajte kiseline (AHA, BHA i PHA), agresivna sredstva za čišćenje lica sa pH 5,6 ili višim, kao i piling sredstva koja mogu iritirati kožu lica. Inače, što sredstvo za čišćenje kože manje peni, njegova pH vrednost je niža!

4. Retinoidi su odlično sredstvo za ublažavanje ožiljaka i pigmentacija, što su česte posledice akni.

5. Ljudi koji koriste SPF 30 zapravo ostvaruju isti stepen zaštite kao i prilikom upotrebe faktora 10 ili 25. Zašto? Generalno, većina nanosi na kožu samo 1 mg preparata – umesto preporučenih 2 mg – na površini od jednog kvadratnog centimetra. To znači da je njegov efekat otprilike upola manji od oznake na pakovanju. Dakle, rešenje je u pravilnoj upotrebi preparata – imajte to na umu!

6. Za uklanjanje masnih naslaga sa stomaka i struka, veoma su efikasni preparati bazirani na kofeinu.

7. Za brijanje prepona/bikini zone, upotrebljavajte penu za brijanje ili ulje, koje će pomoći da dublje zahvatite i odsečete dlačicu u folikulu. Ukoliko se depilirate voskom, nekoliko dana pre depilacije, koristite sredstvo za higijenu s hidrogenom – radi redukcije bakterija koje uzrokuju upalu. Potom utrljajte malo kreme s malim procentom kortikosteroida – radi ublažavanja crvenila i iritacije. Međutim, ako je urastanje dlačica vaš konstantan problem, depilacija voskom definitivno nije dobra opcija za vas. U tom slučaju, preporučuje se lasersko uklanjanje malja u kozmetičkom salonu.

ZA NEGU I STILIZOVANJE KOSE

8. Za uvećanje volumena i jačanje vlasi, eksperti savetuju primenu keratina ili vitamina B5, čije su maksimalne doze najčešće zastupljene u serumima za kosu.

9. Zbog antiupalnog dejstva, ekstrakt sladića odlično je sredstvo za eliminisanje peruti, kao i za ublažavje svraba i iritacija kože glave. No, ako ne možete da tolerišete miris sladića, opcije su jabukovo sirće i limunov sok.

10. Oštećeni i isušeni delovi vlasi mogu uspešno da se zakamufliraju primenom preparata s uljem kokosa ili makadamije.

11. Da biste poravnali kosu na potiljku, češljajte je četkom prema napred (preko ramena). Povlačenje kose stvara pritisak pri korenu, a četka koju koristite prilikom ovog postupka ubrzava sušenje i isparavanje.

12. Uvijanje krajeva ka unutrašnjoj strani omogućava sjedinjavanje ispucalih vlasi s teksturom ostatka kose. Naravno, pre uvijanja, ne zaboravite da utrljate u kosu preparat za zaštitu od termičkih oštećenja.

13. Ukoliko tokom uvijanja kose, okrenete figaro iz vertikalnog u horizontalni položaj, talasi će biti „mekši“.

14. U slučaju da vam se kosa tanji, ili je izgubila volumen, izvlačenje pramenova podebljaće kutikulu, što će stvoriti utisak gušće kose.

MEJKAP TRIKOVI

15. Ako niste zadovoljni smokey eyes efektom, upotrebite olovku ili senku u prahu. Iskoristite je za povezivanje gornje i donje linije trepavica u V – oblik.

16. Popravite slomljenu paletu senki pomoću medicinskog alkohola u flašici sa sprejom. Spojte deliće slomljenih senki (u kamenu). Potom ih poprskajte alkoholom, blago ih pritisnite i ostavite da se osuše.

17. Ukoliko su vam oči široko razmaknute, utapkajte hajlajter preko njihovih spoljašnjih uglova. Ako su one preblizu, utpkajte ovaj preparat u unutrašnje uglove očiju.

18. Niste sigurni kakvi su podtonovi vaše kože (hladni, neutralni ili topli), te grešite pri odabiru podloge? Obucite belu majicu i pogledajte se u ogledalo (na prirodnoj svetlosti). U beloj majici moguće je uočiti plavičaste, crvene, žute, maslinaste ili ružičaste tonove kože, jer ne postoje druge boje koje remete realnu sliku. I dalje vam ne polazi za rukom da utvrdite ton svoje kože? Ako je ona – kad se osunčate – zlatne ili bronzane nijanse, onda se radi o toplim podtonovima. Ukoliko lako crvenite (u slučaju blede puti), koža deluje maslinasto (u slučaju srednjih tonova) ili izgleda više crna nego smeđa, onda je vaša koža hladnih tonova. Primetite li i hladne i tople podtonove, znači da vam je koža neutralna.

19. Tečni, u stiku, ili kremasti bronzer – koji da izaberete? Odgovor se krije u tri pravila

  • Tečni ili gel bronzer koristi se isključivo za potamnjivanje kože. Ova vrste je poput tečnih podloga, s tim što je transparentna i bez velike pokrivne moći. Adekvatna je za sve tipove kože, čaki za masnu.
  • Krem-bronzeri najčešće dolaze u stiku. Mogu biti i sjajni imat, a idealni su za suvu i zrelu kožu.
  • Kompaktni bronzeri, bilo da su mat ili sjajni, imaju najširu primenu. Mogu se koristiti za sve tipove kože, a posebno su pogodni za onu masnu.

20. Ukoliko vaša koža izgubi svežinu i zdrav sjaj do poslepodneva, ili korektor počne vidno da se razlaže, stavite malo gela za lice navrh prsta i nežno ga utapkajte preko mejkapa. To će brzo osvežiti isušene pigmente i vratiti koži svežinu, a pritom neće pokvariti šminku. (Pročitajte i: Lepota i zdravlje 20 godina piše za žene!)

lepotaizdravlje.rsLightFieldStudios/ iStock / Getty Images Plus