Trikovi online prodavnica zbog kojih na kraju potrošite više

by | april 11, 2023
Trikovi online prodavnica

Definitivno ste više puta bili pod uticajem marketinga kada ste neplanirano potrošili više novca jer ovi trikovi online prodavnica dokazano rade.

Bez obzira da li čitate njihove e-mailove ili ulazite na njihov sajt, oni će, pre ili kansije, doći do vas i izmamiti kupovinu. Dešava se čak i da napunimo korpu na sajtu više nego što smo planirali samo da bismo dobili taj poklon proizvod ili uštedeli na poštarini.

Otkrivamo kojim trikovima se služe online prodavnice.

Trikovi online prodavnica zbog kojih na kraju potrošite više

Sve počinje sa temom

Da li ste primetili da neke online prodavnice non-stop imaju sniženja? Ne samo povodom Uskrsa, Božića, Dana žena i slično, već i povodom početka proleća, polaska u školu, parfemijada i slično. Na ovaj način nas teraju da verujemo da ćemo propustiti jedinstvenu i važnu ponudu. Takođe često imaju „samo ovaj vikend“ besplatnu poštarinu. Tako čak i ako niste planirali, kupite nešto samo jer su vam dobro predstavili ponudu.

Izgleda da ste nešto zaboravili

Na kraju popustite i stavite robu u korpu ali vas nešto omete i zaboravite da poručite? Ne brinite, vaša omiljena online prodavnica će vas podsetiti makar jednom putem e-maila da ste zaboravili nešto u korpi. Ili će vam stići obaveštenje da dodate još toliko i toliko dinara do besplatne poštarine. Ili će vam predložiti proizvod koji super ide uz ono što planirate da poručite. I dobro će zaraditi na tome!

Trikovi online prodavnica: Bestseleri

Svi volimo najbolje proizvode i važno nam je da je ono na šta potrošimo novac kvalitetno i ima vrednost. A brednovi to vrlo znaju i pamte. Zbog toga se trikovi online prodavnice svode i na bestselere – jasno će vam naznačiti na njihovom sajtu šta je najbolje. Ili šta je najprodavanije. Ili će čak napraviti paket najprodavanijih proizvoda. A zapravo to uopšte ne mora biti istina. Reč „najbolje“ radi magično na nas. I online prodavnice to znaju i koriste.

Pažnja, popusti

Znate kada kažu da nešto „iskače iz frižidera“. E to je još jedan od trikova. Listaćete društvene mreže i naleteti svaki put na makar jednu njihovu reklamu. Koliko god da vam se činilo da su dosadni, ovo zapravo radi. Većina ljudi ni ne primeti objavu ako je vidi jednom. Prema jednom istraživanju, potrebno je da osoba vidi u proseku šest puta proizvod da bi se odlučila na kupovinu. Zato kada čitamo zanimljive priče o brendu i benefite proizvoda, polako mu postajemo bliži. Sve dok ne poželimo tu narukvicu za sebe.

Trikovi online prodavnica: Poziv na akciju

Cela sponozirana reklama, objava na društvenim mrežama ili vizualni prikazi na sajtu online prodavnice uvek će se svoditi na poziv na akciju. To je najčešće kupovina. Poziv ciljanoj radnji može biti prikazan na dugmetu, vezi ili slici. Najčešće u svim varijantama odjednom, jer je verovatnije da ćemo preći na ono što nas je najviše privuklo. Ne „Saznaj više“, već „Izaberi narukvicu“.

Kada sledeći put uđete na sajt online prodavnice, analizirajte je i pogledajte koje alatke koristi. Možda nećete moći da uštedite novac, ali ćete definitivno naučiti nešto novo o sebi ali i marketingu.

Miljana MomirovićPoike/GettyImagesPlus