Slobodno uživajte u gaziranoj vodi

by | mart 12, 2018

Postoji mnogo urbanih mitova vezanih za mineralnu gaziranu vodu – od toga da „izvlači“ kalcijum iz kostiju, do toga da uništava zubnu gleđ. Međutim, ljubitelji gazirane vode mogu da odahnu, jer nema razloga da brinu za svoje zdravlje

Gazirana voda dobija se dodavanjem ugljen dioksida pod pritiskom u vodu. Rezultat je slaba ugljična kiselina u vodi, koja uzrokuje stvaranje gasa u probavnom sistemu.

U Japanu su otkrili da samo jedna čaša gazirane vode oslobađa oko 900 ml gasa, koji polako širi želudac i daje osećaj sitosti. To su i pokazali ispitivanjem na dve grupe žena. Žene koje su pile, u periodu praćenja, gaziranu vodu, osećale su se ugodno i uspele su da izbegnu prejedanja tokom praznika, izlazaka i noću.

Članak se nastavlja posle reklama

Italijanski istraživači pokazali su da pijenje gazirane vode značajno poboljšava varenje kod osoba sa dispepsijom, gorušicom i doprinosi normalizaciji stolice kod osoba sa hroničnim zatvorom.

Mineralna voda je odlična zamena za gazirana pića koja sadrže šećer pa nemate razloga da se brinute za zubnu gleđ. Gazirana voda nema negativan uticaj na ljudske kosti za razliku od nekih gaziranih pića za koja je otkriveno da smanjuju gustinu kostiju u ženskim kukovima.

Čuvena Framingham Heart studija je ispitivala i odnos gustoće kostiju i gaziranih pića kod više od 2.500 ispitanika. Kod žena koje su pile tri puta nedeljno gazirane slatke napitke (kola, sokovi), postoji smanjenje prosečne mineralne gustoće kostiju, dok kod žena koje su pile gaziranu vodu, nije bilo smanjenja gustoće kostiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Gazirana voda bogata prirodno rastvorenim jodom, posebno je pogodna za trudnice. Tokom trudnoće, štitna žlezda žene mora da radi mnogo više jer hormoni koje proizvodi, potpomažu razvoj mozga i nervnog sistema fetusa.

Možete da odahnete i slobodno popijete svoje omiljeno piće, gaziranu mineralnu vodu – šampanjac među vodama. Uz njeno konzumiranje biće i manje brige za dobro zdravlje..

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: