IPL epilatori: Upoznajte sve prednosti ovih efikasnih saveznika glatke kože

by | maj 5, 2022
epilatori

Tražite epilator za kućnu upotrebu? Saznate koje su sve prednosti IPL epilatora, kada i kako da ga koristite i pronađite pravi model za sebe.

LEPOTA&ZDRAVLJE ZA BAZZAR.RS

Umorni ste od čestog brijanja, iritacija i nemate vremena za odlazak u salon? Želite da se rešite neželjenih dlačica kod kuće, i to na duže staze? Saznajte koje su sve prednosti IPL epilatora, kada i kako da ga koristite, kao i na šta sve treba da obratite pažnju prilikom kupovine ovog uređaja.

Članak se nastavlja posle reklama

IPL epilatori: Prednosti, korisni saveti i upotreba – vaš vodič za glatku kožu

ŠTA JE IPL EPILATOR I KAKO RADI? 

IPL epilator je uređaj sa specijalnom lampicom koja koristi svetlost širokog spektra u cilju uklanjanja neželjenih dlačica. Svetlosni talasi deluju na koren dlake i zaustavljaju njen rast. Tako dlačice postaju slabije, manje vidljive, rastu sporije i – na kraju – opadaju, dok koža ostaje glatka.

Svetlo iz epilatora vezuje se za pigment melanin, od koga zavisi boja naše kose, odnosno dlake. Tamnije dlake sadrže više melanina, usled čega IPL epilator pruža najbolje rezultate na svetloj koži sa tamnim dlačicama.

Članak se nastavlja posle reklama

DA LI JE IPL EPILATOR LASERSKI? 

Često možemo naići na pogrešan izraz kao što je ,,IPL laser’’. Važno je znati da IPL epilator nije isto što i tretman laserom. Iako i jedan i drugi emituju svetlost koja dopire do folikula dlačica, deluju na njihov koren i uklanjaju ih, postoje razlike između ova dva uređaja.

Članak se nastavlja posle reklama

Laser se fokusira na konkretnu tačku, zahvata manju površinu kože i cilja pojedinačne folikule dlačica. Zbog toga, tretman laserom ume da bude neugodan i bolan, za razliku od IPL epilacije.

IPL koristi svetlost različitih talasnih dužina, pri čemu se svetlost ne fokusira samo na jednu tačku, već na širu površinu kože. IPL epilator obuhvata veći deo kože, te samim tim deluje brže nego laser.

Članak se nastavlja posle reklama

PREDNOSTI IPL EPILATORA

U prethodnom odeljku već smo naveli pojedine prednosti IPL u odnosu na laser. Sada ćemo ih objediniti na jednom mestu i navesti još pozitivnih strana koje IPL epilator izdvajaju od ostalih.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Brz i jednostavan. Korišćenje IPL epilatora je jednostavno, a sama epilacija traje kratko i zavisi od regije. Za epilaciju celih nogu (butina i listova) potrebno je – u proseku – 30 minuta, a za bikini zonu 10 minuta. Uklanjanje dlačica ispod pazuha traje najkraće – oko 5 minuta.
  • Epilacija kod kuće. Sa IPL epilatorom kompletan proces obavljate sami kod kuće, kad god vama odgovara. Možete da zaboravite na zakazivanje termina, odlazak u salon i čekanje. Ušteda vremena jedna je od glavnih prednosti, kao i cena, jer je IPL epilator višestruko jeftiniji od tretmana u salonu.
  • Obuhvata veću površinu kože. Za razliku od lasera koji se fokusira na pojedinačne folikule dlake, epilator IPL svojom lampicom obuhvata mnogo veću površinu kože i brže deluje na slabljenje korena dlačica. Prvi rezultati vidljivi su već nakon nekoliko tretmana.
  • Nežan prema koži. U poređenju sa depilacijom, laserom i drugim epilatorima, IPL epilator je najnežniji prema vašoj koži, a intenzitet bola je mali do nepostojeći. Električni epilatori rade po principu pinceta koji čupaju dlačice iz korena, što može biti neugodno, dok epilatori starije proizvodnje mogu izazvati i urastanje dlačica. IPL epilatori koriste svetlo koje prodire ispod površine kože i ciljaju folikul dlake, te tako ne oštećuju kožu i ne prouzrokuju urastanje.

KO SVE MOŽE DA KORISTI IPL EPILATOR? 

IPL epilator je efektivan na smeđim, svetlosmeđim, tamnosmeđim i crnim dlačicama, a najbolje rezultate pruža na svetloj koži sa tamnijim dlačicama, jer one sadrže više pigmenta koji privlači svetlo.

Epilator IPL ne deluje na sede, riđe i plave dlačice pa, ako želite da uklonite takve dlačice, to možeš učiniti klasičnim epilatorima. IPL se ne preporučuje osobama sa tamnijim tenom, jer može izazvati diskoloraciju kože, iritaciju ili opekotine. Ne treba ga koristiti ni na tetovažama, kao ni na trajnom mejkapu.

Članak se nastavlja posle reklama

Pre kupovine, pažljivo pročitajte uputstva proizvođača, jer ćete pronaći informacije kada smete da koristite IPL epilator, a kada ne. Na primer, IPL se ne preporučuje u trudnoći, u slučaju određenih stanja kože i dlake, prilikom korišćenja nekih lekova. Svakako, ukoliko imate bilo kakve nedoumice, konsultujte se sa lekarom.

KAKO SE KORISTI IPL EPILATOR? 

Priprema kože: Pre korišćenja IPL epilatora, neophodno je obrijati deo koji želite da tretirate, i to nekoliko sati ranije ili dan pre epilacije. Brijanjem ostavljate koren dlake na koji će delovati svetlo. Ne preporučuje se depilacija voskom, šećernom pastom ili tretman drugim epilatorima, kao ni sunčanje, upotreba kreme za samopotamnjivanje ili solarijuma.

Članak se nastavlja posle reklama

Epilacija: Izaberite jačinu svetla prema tenu, boji dlačica i delu tela koji epilirate. Detaljne instrukcije pronaći ćete u upustvu koje dobijete uz uređaj. Pažljivo ga pročitajte. Noviji IPL epilatori imaju posebne senzore koji prepoznaju boju vaše kože i prilagođavaju intenzitet svetla. Epilator možete da koristite na licu, pazuhu, rukama, nogama i bikini zoni. Vodite računa o menjaju parametara u zavisnosti od dela tela koji tretirate. Izbegavajte mladeže, belege, fleke i druge promene na koži.

Nega kože posle epilacije: Izbegavaj sunce i jake izvore svetlosti (solarijum). Koristite kremu sa zaštitnim faktorom. Tokom naredna 24 sata nemojte tretirati kožu pilinzima i proizvodima na bazi alkohola. Takođe, izbegavajte i tople kupke, saunu, kao i korišćenje krema sa vitaminom C i retinolom.

DA LI JE EPILACIJA IPL APARATOM BOLNA? 

Članak se nastavlja posle reklama

Generalno, IPL epilacija je bezbolna, ali precizan odgovor zavisi od boje kože i dlačica, praga bola, kao i samog uređaja. IPL epilatori sa podesivom jačinom bljeska lakše se prilagođavaju koži i njenim potrebama.

KADA ĆE PRVI REZULTATI BITI PRIMETNI? 

Odgovor zavisi od samog uređaja. Za optimalne rezultate neophodno je pratiti uputstvo proizvođača. U proseku, za vidljive rezultate, epilaciju IPL uređajem treba ponavljati na svake dve do četiri nedelje.

Već nakon nekoliko dana od prvog tretmana, moći ćete da uočite opadanje dlačica. Tokom vremena, kako budete koristili epilator, dlake će biti sve ređe i manje vidljive. Za ovakav rezultat potrebno je redovno korišćenje tokom četiri do 12 nedelja. Tretman treba ponavljati na svakih nekoliko meseci kako se dlačice ne bi vratile.

NA ŠTA TREBA DA OBRATITE PAŽNJU PRILIKOM KUPOVINE IPL EPILATORA? 

  • Broj bljeskova. Što je broj bljeskova veći, to ćete moći da uradite više tretmana. Primera radi, ako izaberete epilator koji ima između 400.000 i 500.000 bljeskova, njime ćete moći da uklanjate dlačice u narednih 20 godina. Lampicu možete zameniti kada se potroši. Postoje i IPL epilatori sa neograničenim brojem bljeskova.
  • Brzina bljeskova. Kod nekih epilatora brzina bljeska je dve sekunde, što znači da nakon prvog bljeska toliko treba sačekati za naredni. Ako vam je važno da što brže završite sa IPL epilacijom, onda će uređaj sa opcijom klizanja biti bolji izbor za vas. Naprosto, držite dugme za blicanje i klizite uređajem po koži, bez suvišnog čekanja.
  • Senzor za prilagođavanje i sigurnosni sistem. Noviji IPL epilatori imaju ugrađen senzor koji prepoznaje boju kože, prilagođava joj se i određuje jačinu svetla koja je za vas najbezbednija. Sigurnosni sistem ne dozvoljava da se bljesak slučajno emituje na neželjeno mesto.
  • Bežični ili sa kablom. Pojedini IPL uređaji nemaju kabl, te se čine kao bolja opcija za putovanja. Međutim, neki bežični IPL epilatori ne mogu da se koriste dok se puni baterija. Kod žičanih epilatora kabl je obično dovoljno dugačak za ugodno korišćenje (proveriti u specifikaciji uređaja) i cena je niža od bežičnih.
  • Broj nastavaka. Uređaj iz iste linije može doći u dve verzije: sa nastavcima i bez njih. Cena uređaja raste što je broj nastavaka veći. Nastavci mogu biti za lice, pazuh, bikini zonu, a doprinose da se uređaj bolje prilagodi regiji koju tretirate.

 DA LI JE IPL EPILATOR PRAVI IZBOR ZA VAS? 

Ako ste svetle puti, imate tamne dlačice i tražite dugotrajno rešenje za glatku kožu, IPL epilator sjajan je izbor za vas  – uštedeće vam mnogo vremena. IPL nije za vas ako su vaše dlačice svetle, riđe i/ili vam je koža tamnija, ali će vam klasični epilatori, koje ćete pronaći na bazzar.rs, takođe pomoći da se rešite neželjenih dlačica.

INFO PLUS

Koji god uređaj da izaberete, bazzar.rs vam poklanja promo kod sa 20% popusta, koji možete da iskoristite do 30. juna 2022. Zato požurite, ovde otkrijte ponudu epilatora i konačno se oslobodite neželjenih dlačica, uz čak 20% popusta na sve proizvode i uređaje za lepotu i negu uz promo kod LEPOTAIZDRAVLJE20 i besplatnu dostavu bez obzira na iznos porudžbine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lepotaizdravlje.rsPR