Večeru pokloni neprijatelju? Ne, ona nije neprijatelj dijete!

by | novembar 25, 2021

Čuvena je izreka „doručkuj sam, ručaj sa prijateljem, a večeru pokloni neprijatelju“.

Međutim, pravi odgovor na pitanje da li je večera potrebna nemaju ni sami nutricionisti, jer on zavisi prvenstveno od vaših ličnih navika i ciljeva u ishrani. Ipak, odgovor na pitanje da li treba da legnete gladni u krevet u nameri da izgubite kilograme, svakako je ne!

Upravo je iz tog razloga važno da i večeru uvrstite u svoje obroke, pa čak i kada planirate da izgubite kilograme. To ne znači da bi trebalo da pojedete sve što vam se nađe pod rukom tik pred spavanje, ali uz umerenost i kontrolu kalorija, i te kako možete uspeti u svojoj nameri.
Primera radi, ako i dva sata nakon večere ogladnite, onda apsolutno treba da uzmete još neku namirnicu pred spavanje koja ne bi trebalo da sadrži više od 150 kalorija.

Nije bitno kada, već šta jedete

Doručak je najvažniji od svih obroka, ali to ne znači da su ostali loši. Uvreženo je mišljenje da je večera štetna po liniju i da bi je trebalo izbaciti iz ishrane, a da bi period oko 18h bio savršen za unošenje poslednjeg obroka u organizam.

Imajte na umu da vreme u koje jedete ne utiče direktno na dobijanje kilograma ili stagnaciju dijete. Ne treba ni da preskačete doručak već da napravite satnicu tokom koje ćete rasporediti oko 1.800 kalorija na ceo dan. Možete biti podjednako zdravi ako je vaš najveći obrok doručak, ali isto tako i ako je taj obrok večera.

Sve što treba jeste da se zapitate tokom kojeg dela dana unosite najviše hrane. Odgovorite sebi na ovo jednostavno pitanje. Ako je to večera, samo saznanje da ćete voditi život u kojem nećete moći da jedete svoj omiljeni obrok kada padne mrak, otežaće vam čitav proces. Imajte na umu da je vaše telo ono što jedete, a ne kada jedete. Stoga ako je večera zaista deo dana kada volite da se počastite, jednostavnom umerenošću tokom iste te večere i izbacivanjem 500 kalorija na dnevnom nivou, vi ćete polako, ali sigurno gubiti kilograme.

Ne treba izbacivati slatko

Većina ljudi na dijetama ne sme ni da pomisli na slatkiše, kamoli usred večere. Velika greška! Verovali ili ne, pokazalo se da izbacivanje šećera iz ishrane zapravo može dovesti do prejedanja. Jedan od razloga leži u tome da restrikcija slatkog stimuliše molekul u mozgu koji se zove CRF – faktor otpuštanja kortikotropina, koji se proizvodi najviše kada smo uplašeni ili pod stresom.

Povećani nivo stresa može umanjiti motivaciju zbog čega ćete u nekom trenutku zateći sebe kako se prejedate lošom hranom. Zato je bolje uvrstiti, na primer, jednu Coca-Colu koja ima tek 144 kalorije u večeru ili parče kolača u istoj vrednosti, nego se prejedati bilo kojim drugim namirnicama. Ako se ni to ne uklapa u vaš dnevni režim ishrane, postoji i nekalorijska varijanta Coca-Cole – Coca-Cola Zero, kao i bezbroj niskokaloričnih zaslađivača koji će vašim omiljenim poslasticama dati originalni ukus.

lepotaizdravlje.rsDeagreez/iStock/Getty Images Plus via Getty Images