Kako se pravi pijani šaran- neizostavni deo posne praznične trpeze (plus vodič kako se čisti riba!)

by | januar 5, 2023
kako se pravi pijani šaran

Evo kako se pravi pijani šaran koji se kod većine nas nalazi na prazničnog trpezi uoči Božića. Plus bonus: kako se čisti ova vrsta ribe!

Mnogo je recepata koji su neiostavni deo praznične trpeze. Počev od česnice, preko žita,m sitnih kolača, pa do onog konkretnog- pečenja, ovo doba godine nudi nam niz đakonija koje retko ko može (i želi!) da odbije.

Pa ipak, čak i ukoliko ne postite, Badnji dan je po pravilu posan dan, a samim tim, priprema se i posna trpeza. A kralj ove posne trpeze svakako je pijani šaran. Ukoliko ste početnik u kulinarstvu ili prosto želite da isprobate ovaj recept, donosimo vam klasičan način pripreme koji će oduševiti sve goste. Da ne dužimo više, kompletan recept je u tekstu u nastavku.

Kako se pravi pijani šaran

Sastojci 

šaran od oko 2 kg,
1 veza peršuna,
3 do 4 čena belog luka,
2 dl ulja,
0,5 l belog vina,
lorberov list,
nekoliko zrna belog bibera,
so

Pijani šaran- način pripreme

1. Očistite ribu i operite je pod mlazom vode. Obavezno odstranite škrge, jer one daju gorak ukus jelu.

2. Posolite ribu i zasecite na nekoliko mesta. U te rupe ubacite naseckan beli luk.

3. Dublju vatrostalnu posudu namažite uljem i spustite ribu.

4. Dodajte biber i lorberov list.

5. Ukoliko posuda ima poklopac, poklopite ribu, a ukoliko nema, prekrijte aluminijumskom folijom.

6. PEcite 30 minuta na 200 stepeni.

7. Nakon toga, otklopite ribu )ili skinite aluminijumsku foliju), prelijte mešavinom ulja i vina i pecite još 40 minuta.

8. Kada se ispeče, ribu prebacite na oval, prelijte sokom u kojoj se pekla i pospite sitno seckanim peršunom. Na ribu možete dodati i kriške limuna.

Kako se čisti šaran

Prilikom čišćenja šarana potrebno je da ga dobro operete, a zatim da odvojite kost koja se nalazi na vrhu glave- na mestu gde se glava spaja sa telom. Ako se ova kost ostavi, to može doprineti gorkom ili pak neprijatnom ukusu jela.

Za čišćenje škrga, potrebno je da uzmete ribu levom rukom za rep, a desnom da držite nož – oštrica bi trebalo da je nasuprot ljuspicama. Vucite nož, pazeći da ne isečete kožu ribe. Peraja isecite makazama.

Šaran se čisti kroz leđa, a ne kroz stomak, kao kod drugih vrsta ribe. Isecite ga po leđima i izvadite iznutrice. Morate biti pažljivi kako se creva ne bi pokidala. Nakon što očistite unutrašnjost ribe dobro operite tekućom vodom. Pripremljenog šarana stavite na obradu celog ili isečenog na komade.

lepotaizdravlje.rs Mladenovic via Getty Images