Tortilje sa mlevenim mesom: Brz recept koji će vas oduševiti! (+ video)

by | avgust 11, 2023
Tortilje sa mlevenim mesom

Tortilje sa mlevenim mesom najnovija su varijacija na temu nadeva za tortilje.

Već nekoliko godina unazad, tortilje su postale popularni odabir kod nas i to za svaki obrok. Od doručka s tortiljama s jajima, preko ručka i večere, ove kukuruzne „palačinke“ su veoma zahvalne za pripremu. Pored toga što se nadevi poprilično brzo pripremaju, tortilje se slažu s svim ukusima, pa im tako retko ko može odoleti. A mi smo se danas odlučili za viralan TikTok recept.

Tortilje sa mlevenim mesom

Sastojci:

• 6 tortilji
• 1 veliki luk• 300-400g mlevenog mesa (može i piletina/ćuretina isečena na kockice)
• 1 velika paprika
• meksička mešavina povrća (alternativa je mala konzerva kukuruza + mala konzerva pasulja+ 200 g pelata ili seckanog paradajza)
• so, biber po ukusu
• oko 150 g tvrdog sira
• oko 100 g mocarele (ili drugog sira po izboru)
• opcionalno 1 kisela pavlaka od 200g
• maslinovo ulje

Način pripreme:

1. Zagrejte ulje, smanjite vatru na laganu do srednje (4 od 9), ubacite luk i mleveno meso pa pecite 5 min tj. dok meso promeni boju, uz povremeno mesanje da ne zagori.

2. Za to vreme naseckajte papriku pa je ubacite i pecite još 5 min na isti način.

3. Ako se lepi za tiganj dodajte malo vode (max 100 ml) i pecite dok voda ne ispari.

4. Umešajte meksičku mešavinu ili navedenu alternativu pa zacinite po ukusu i krčkajte još nekoliko minuta.

5. Podelite smesu na onoliko delova koliko imate tortilji.

6. Na tortilju stavite smesu, malo naribanog sira pa je zapakujte kao u videu da ništa ne ispadan (ako vam to ne ide, samo zarolajte, ali tako da smesa ne bude do ivica)

7. Tortilje poslažite na pleh oblozen papirom za pečenje.

8. Od gore stavite mocarelu, a možete prvo rasporediti kiselu pavlaku pa onda sir po izboru (ako želite dodatnu sočnost).

9. Pecite 10-ak min na 220 stepeni tj. dok ne vidite da se sir na delovima zapekao tj. promenio boju.

@marijamazalin Najbolje i najbrze tortilje s mljevenim👌 | The best and easiest enchiladas 😍 RECEPT • 6 tortilji (moze i 4 pa ce biti deblje; moje su od 20cm) • 1 veliki luk • 300-400g mljevenog mesa (moze i piletina/puretina na male kockice) • 1 velika paprika • Bonduelle Mexicana – alternativa je mala konzerva kukuruza + mala konzerva graha + 200g passate ili sjeckane rajcice • sol, papar i meksicki zacin (burrito, fajita i sl.) • oko 150g sira za u tortilje • oko 100g mozzarelle/gaude/parmezana za na tortilje • opcionalno 1 kiselo vrhnje od 200g 1. Zagrijte ulje, smanjite vatru na laganu do srednju (4 od 9), ubacite luk i mljeveno pa pecite 5min tj. dok meso promijeni boju, uz povremeno mijesanje da ne zagori 2. Za to vrijeme nasjeckajte papriku pa ju ubacite i pecite jos 5min na isti nacin 3. Ako se lijepi za tavu dodajte malo vode (max 100ml) i pecite dok ne ispari 4. Umijesajte Bonduelle Mexicanu ili navedenu alternativu pa zacinite meksickim zacinom i krckajte jos par minuta 5. U tavi otprilike podijelite smjesu na onoliko dijelova koliko imate tortilji 6. Na tortilju stavite smjesu, malo naribanog sira pa ju zapakirajte kao u videu da nista ne ispada van (ako vam to ne ide, samo zarolajte, ali tako da smjesa nije do rubova) 7. Tortilje poslozite u pleh oblozen papirom za pecenje 8. Ja sam gore stavila samo mozzarellu, ali mozete prvo rasporediti kiselo vrhnje pa onda sir po izboru (ako zelite dodatnu sočnost) 9. Pecite 10ak min na 220’C tj. dok ne vidite da se sir na dijelovima zapekao tj. posmedjio 👌 #marijamazalin #recept #tortilje #recipe #enchiladas #mexicanfood #jednostavnirecepti #easyrecipes #rucak #vecera #ideja #lunch #dinner #idea #food #delicious #tasty ♬ original sound – Marija Mazalin

lepotaizdravlje.rschas53/iStock/GEtty Images Plus via Getty Images