Bavarske perece

by | april 12, 2013

Sastojci:

  • 900 g mekog brašna tipa 400
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 dl ulja
  • 5 dl mlake vode
  • 1 kašika soli
  • 3 kašike sode bikarbone
  • susam, mak

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 2 dl mlake vode, kašičicu brašna, šećer i svež kvasac. Dobro izmešati da ne bude grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac i ulje te dobro izmešati. Zatim postepeno dodavati mešavinu preostalog brašna i soli pa mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da nadođe.
3. Od nadošlog testa prema uputstvu sa slike oblikovati pletenice. Pletenice ostaviti na kratko da nadođu.
4. U većoj šerpi sjediniti vodu sa sodom bikarbonom i kuvati dok ne proključa. Zatim u nju spuštati nadošle pletenice (dve po dve) i kuvati ih 30 sekundi sa jedne i 30 sekundi sa druge strane. Vaditi ih rešetkastom kašikom i spuštati na pleh koji je prethodno obložen papirom za pečenje.
5. Pletenice posuti susamom ili makom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: