Izbeljivanje zuba kokosovim uljem: Da li je ova metoda zaista efikasna?

by | jun 7, 2022
Izbeljivanje zuba kokosovim uljem

Izbeljivanje zuba kokosovim uljem je sve popularniji trend, a nas je zanimalo da li je ovaj trend zaista efikasan. 

Ukoliko ste ovih dana pregledali sadržaj na društvenim mrežama, velike su šanse da ste naišli na preparate za oralnu higijenu na bazi ulja. Pored pasti za zube, sve se više preporučuju i drugi proizvodi poput vodice za ispiranje usta ili konac na bazi kokosovog ulja.

Pored toga što se ovo ulje smatra blagotvornim kada je oralno zdravlje u pitanju, kokosovo ulje navodno izbeljuje zube. A nas je interesovali da li je to zaista tačno?

Izbeljivanje zuba kokosovim uljem

Kao što je slučaj i sa svim drugim zdravstvenim trendovima na TikToku i s ovim moramo biti oprezni. A nauka kaže da kokosovo ulje nije baš u potpunosti efikasno u izbeljivanju zuba. Kako objašnjavaju stomatolozi, kokos sam po sebi ne sadrži sastojke koji izbeljuju. Ipak, ljudi koji su probali ovaj trend, počeli su zapravo da vode više računa o oralnoj higijeni. A samim tim imaju i zdravije desni i belje zube.

Isto tako, stomatolozi upozoravaju da je jedini dokazan i bezbedan način izbeljivanja zuba jeste korišćenje hidrogen peroksida. Sve ostalo ima samo privremeni efekat.

Kako onda izbeliti zube?

Koristite sredstva za oralnu higijenu na bazi hidrogen peroksida ili karbamid peroksida, kao aktivnog sastojka.

Ukoliko pak želite da isprobate ovaj trend, koristite hladno ceđeno kokosovo ulje i ne više od jedne kafene kašike. Kokosovo ulje, ukoliko ne sadrži hemikalije, ima antibakterijsko dejstvo te vam svakako može pomoći u održavanju zdravlja zubi i desni.

 

 

lepotaizdravlje.rsdvulikaia/iStock/Getty Images Plus via Getty Images