Kako da vaša beauty rutina postane održiva

Dobra vest je da, kada je nega u pitanju, sve više razmišljamo o održivosti proizvoda koje kupujemo, a kozmetičke kuće sve češće na tržište lansiraju upravo takve proizvode.

by | april 27, 2021

Prema studijama, oko 25% beauty proizvoda danas je održivo, a samim tim i naša beauty rutina je održiva. U jednoj anketi koja je obuhvatila milenijace, čak 90% žena je izjavilo da su spremne da plate više za održiviji i eco-friendly proizvod.

S druge strane, zastrašujuća istina je da se u okean godišnje baci oko 25 triliona tona plastičnog otpada, a da se samo 35% beauty ambalaže zaista reciklira.

Savesna kupovina sa ciljem održivosti može biti nešto komplikovanija i skuplja, ali nipošto nije nedostižna! Evo kako da vaša beauty rutina postane održivija.

Održiva beauty rutina

Povratna ambalaža

Neki prozvođači, kao što su Dove, Pantene i The Body Shop, započeli su prodaju proizvoda u povratnim pakovanjima, za koja se plaća depozit. Naime, prilikom kupovine, na primer, kreme, plaćate za bočicu u kojoj je kozmetički proizvod, a kasnije je vraćate na čišćenje i ponovno punjenje. Besplatno, naravno. Tako jednostavno i genijalno, zar ne? Sad samo da ovaj sistem prodaje zaživi i kod nas i u većem broju primera. (Pročitajte i… Monodoziranje je novi skincare trend)

Reciklaža u kupatilu

Kada ste poslednji put reciklirali prazna pakovanja iz kupatila? Prema istraživanjima kompanije “Johnson & Johnson” za američko tržište, 552 miliona bočica šampona završava na deponijama. Vreme je da počnemo da odvajamo i kozmetički otpad.

Održiva beauty rutina: Savesno uklanjanje šminke

Da li ste znali za podatak da je – da bi se napravila jedna pamučna majica – potrebno 20.000 litara vode i gomila hemikalija? Isti pamuk se koristi i za tufere i vatu za uklanjanje šminke, a koristimo ih svaki dan. Za početak, pređite na organske tufere, koji su svakako bolja opcija za okolinu. Umesto plastičnih štapića za uši, koristite one čija je drška napravljena od bambusa. Sledeći korak jeste da u potpunosti prestanete da koristite vatu i da umesto toga koristite peškiriće i drugi perivi materijal za uklanjanje šminke.

Četkice za zube od bambusa

Bambus je biorazgradivi materijal, a dnevno može da naraste i do metar. Zbog svega toga, bambus je daleko bolja alternativa od plastike. Počnite da koristite četkice za zube od ovog materijala.

lepotaizdravlje.rsThitareeSarmkasat / iStock via Getty