Kako naneti mat ruž kao pravi profesionalac: Trikovi i saveti

by | oktobar 3, 2022
Kako naneti mat ruž

Otkrivamo vam korake kako naneti mat ruž tako da izgleda apsolutno besprekorno.

Iako nanošenje karmina izgleda kao da bi to trebalo da bude najlakši korak u rutini šminkanja, ali to je na kraju jedna od najvećih borbi da postignemo zapanjujući, ujednačen izgled. A kada je u pitanju mat ruž, često može biti još teže, jer bez odgovarajuće pripreme finiš može pokazati svaki nabor, suvu mrlju ili neravninu na vašim usnama.

Sve ovo govori da smo svi imali problema sa nanošenjem mat karmina, ali bolje iskustvo je moguće uz pravi metod. Zato vam u nastavku otkrivamo sve detalje nanošenja mat ruža, uključujući kako da pripremite usne, kako da se uverite da proizvod nanosi savršeno i, naravno, kako da budete sigurni da birate nijansu karmina.

Kako naneti mat ruž

Prvo želimo da napomenemo ono što je (polu)očigledno, mat ruž je… pa, mat! Bez sjajnog završetka, mat ruževi su obično visoko pigmentirani i bez sjaja. Ovakvi ruževi dolaze u različitim formulama kao što su tečni, presovani u paleti ili u klasičnoj tubi za ruževe.

Mat ruževi ne reflektuju svetlost kao satenski ili sjajni finiš, i kao rezultat toga, često donose monotoniji, zasićeniji i ujednačeniji izgled na usnama. Svi ruževi imaju kombinaciju ulja, voska i pigmentacije. Mat ruž ima manje ulja i vlage od drugih vrsta ruževa i neće odavati nikakav sjaj na usnama.

Održavanje hidratacije usana važan je pripremni korak ako posegnete za mat karminom. Prozirni ili satenski ruž za usne može imati sjaj i ostati omekšan, dok bi mat ruž bio suvlji na usnama.

A šta čini mat drugačijim od satenskih ili prozirnih usana? Jednostavno rečeno, to je kombinacija svega navedenog.

Kada je u pitanju mat u odnosu na satenski ruž za usne, saten ima tendenciju da bude malo kremast, a zatim mat i ima malo sjaja koji se dodaje formuli. Ruž sa satenskim završnim slojem ne suši kao mat formula. Prozirni ruž ima mnogo više sjaja, dok bi prozirni ruž bio sušta suprotnost mat ruževima.

Priprema usana

Priprema usana je važna pre bilo kakvog nanošenja karmina, ali može biti posebno ključna kod mat usana.

Vaša najbolja opcija za  dugotrajne mat usne bi bila da se prethodno pripremite. To znači spavanje sa maskom za usne prethodne noći ili hidriranje dok radite ostatak svog mejkapa kako biste bili sigurni da su vaše usne hidrirane i spremne za nanošenje.

Pored hidratacije usana, poželećete da napravite glatku osnovu za svoj mat ruž. Preporučuje se redovan piling usana kako bi ovo bilo moguće. Pomešajte malo šećera i kokosovog ulja za jednostavan piling za usne koji možete uraditi kod kuće.

Povratak mat šminke: Uputstvo za postizanje klasičnog mejkapa ove jeseni!

Kako naneti mat ruž i izbor boje

Odabir prave nijanse je ključno u kreiranju mat looka iz snova. Usne su šlag na torti i upotpunjuju i transformišu ceo izgled. Važno je imati na umu da ruževi izgledaju drugačije na različitim tonovima kože i te treba da ih odaberete u skladu sa tim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Makeup Lover (@crazy_makeup_lover_12)

Različite boje dopunjuju različite tonove i podtonove, a takođe funkcionišu drugačije u zavisnosti od ukupnog izgleda koji tražite.

Prvi korak u odabiru prave boje karmina za  je određivanje podtona kože. Za hladne tonove, moka i rubin ili vinske nijanse izgledaju sjajno. Za tople podtonove, breskvasti tonovi, bakrene ili bronzane nijanse dobro rade. Neutralni podtonovi imaju širok spektar boja—i hladni i topli tonovi će raditi sa njihov tip kože.

Nanesite olovku za usne

Kada su usne hidratizovane i glatke, vreme je da nanesete olovku. Iako je ovaj korak opcioni, pomaže u stvaranju idealnog oblika i nijanse za aplikaciju karmina. Takođe pomaže u smanjenju šanse za grešku tokom nanošenja karmina.

Pripremite proizvod za usne

Ovaj korak je potpuno neobavezan, jer svi šminkeri primećuju da je nanošenje direktno iz tube odličan metod. Za one koji žele da boje usne četkom, stručnjaci preporučuju dodatni korak pripreme.

Uzmite željenu(e) boju(e) i nanesite ih na željenu površinu. Ako mešate dve nijanse na kozmetičkoj paleti, lopatica će vam biti najbolji prijatelj. Ako koristite poleđinu ruke, poželećete da posegnete za čistom četkom za mešanje i kreirate konzistentne formule.

Četkica je obično preciznija od priloženog aplikatora ili tube za karmin. Ako želite da idete direktno iz tube, ali ste i dalje zainteresovani za korišćenje četkice za šminkanje, šminkeri preporučuju da četkicu pažljivo umočite u tubu i nanesete boju na usne. Za tečne mat usne, važno je da radite brzo, jer se proizvod često može brzo osušiti što može otežati nanošenje.

Bez obzira na način nanošenja, jedan ravnomerni sloj je sve što vam treba. Zapamtite da sa mat ruževima, malo je više!

Lepota i zdravljemillann/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: