Kako da sakrijete ožiljke šminkom: Saveti profesionalnih šminkera

by | jun 12, 2024
Kako da sakrijete ožiljke šminkom; perfektno našminkana žena, lice u krupnom planu

U ovom članku naći ćete detaljan vodič kako da sakrijete ožiljke šminkom. A ključne korake za to otkrivaju vrhunski šminkeri. 

Kažu da su smrt i porez jedine stvari u životu koje su neizbežne; želeli bismo da dodamo i ožiljke na tu listu. I verovatno da n epostoji osoba koja nema baš nijedan (makar malecni) ožiljak negde na telu. Mahom su u pitanju ožiljci od akni, uspomena na opekotinu od pegle ili oguljeno koleno iz detinjstva, koje nikada nije sasvim zalečeno. Ako vam ožiljak ne smeta, odlično.

Ali, za one koji imaju ožiljak na vidljivom mestu – posebno na licu – koji žele da zakamufliraju, šminka može biti od velike pomoći. Uz to, upotreba šminke za prekrivanje ožiljaka zahteva malo drugačiju tehniku od prikrivanja nečega poput tamnih krugova ili bubuljica.

Članak se nastavlja posle reklama

„Prikrivanje ožiljaka može biti prilično teško jer je šminka uglavnom dvodimenzionalni medij, dok su ožiljci često trodimenzionalni,“ objašnjava šminkerka Maja Adivi. „Nanošenje previše šminke u pokušaju da se sakriju ožiljci može naglasiti njihovu teksturu i pogoršati stvari. Dakle, tajna je u tankim slojevima i puno blendanja“, napominje Adivi.

Tehnika takođe varira i u zavisnosti od vrste ožiljka. Da li je udubljen, podignut ili ravan. Ili je koža obezbojena na mestu gde se nalazi ožiljak. Nastavite da skrolujete, slede vodič za uspešno kamufliranje ožiljaka šminkom.

Kako da sakrijete ožiljke šminkom: Samo sledite sledeća uputstva

1. Koža treba da bude dobro navlažena

„Bilo koja vrsta šminke trajaće duže i izgledati bolje tokom dana kada se nanese na dobro hidriranu kožu“, napominje Adivi. Nahranite kožu hidratantnom kremom pre nego što pređete na šminku.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Koristite prajmer

„Prajmeri mogu biti veoma korisni za poboljšanje glatkoće kože“, napominje Adivi. Osim toga, oni takođe mogu pomoći da se poveća otpornost šminke. Samo odaberite prajmer koji je kompatibilna s vašim tipom kože.

3. Koristite podlogu pre korektora

„Uvek više volim da prvo nanesem puder, na veći deo lica“, kaže Adivi. Ključno je da nanesete veoma tanak sloj pudera, da nežno ujednačite ton kože, nakon čega ćete možda otkriti da vam treba manje korektora nego što ste prvobitno mislili.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Postavite sve na svoje mesto.

„Zaključajte šminku puderom, sprejom za fiksiranje ili oboje kako biste osigurali bolju dugotrajnost i pokrivenost“, ističe Adivi.

Vrste ožiljaka

Imajte na umu, međutim, da ćete morati da prilagodite svoju tehniku na osnovu vrste ožiljka.

Članak se nastavlja posle reklama

Za ispupčene ožiljke

Tehnički nazvani hipertrofičnim ožiljcima, oni imaju tendenciju da budu glatki i mogu čak imati neki sjaj. „Izaberite formule za matiranje koji će kamuflirati sjaj, a i bolje se lepe za kožu“, savetuje slavni šminker Andrew Sotomayor. Ako ožiljak nije promenio boju, neće vam trebati nikakvi dodatni ili posebni proizvodi. Adivi kaže da je tanak sloj pudera i korektora, lagano nanesen i dobro izblendan, najbolji način da se sakriju ovakvi ožiljci.

Za udubljene ožiljke

Oba šminkera preporučuju korišćenje prajmera za punjenje kako bi se popunili udubljeni, atrofični ožiljci (često rezultat većih akni). Adivi dodaje da nanošenje male količine korektora malo svetlije od boje kože na najdublju tačku ožiljka takođe može pomoći stvaranjem iluzije „izvlačenja“ rupe, dodajući da su male četkice za ajlajner odlične za ovu vrstu super precizne primene.

Članak se nastavlja posle reklama

Za tamne mrlje

Često su rezultat post-inflamatorne hiperpigmentacije. Korektor sa visokom pokrivenošću je ključan za sakrivanje ove vrste ožiljaka. „Da biste napravili malo veću pokrivenost, nanesite malo prozirnog pudera pre i posle nanošenja korektora. Na ovaj način pripremate kožu da pomognete korektoru da se zalepi i da ne sklizne tokom dana“, objašnjava Sotomayor.

Za crvene tragove

I Sotomayor i Adivi smatraju da je korektor, u većini slučajeva, dovoljan da pokrije neželjene crvene ožiljke. Međutim, ako još uvek ne dobijate pokrivenost koju želite, Adivi kaže da teba koristiti korektor zelene boje kako bi se neutralisalo crvenilo. Nanesite ga pre korektora i pudera, ili ga malo pomešajte sa svojim korektorom, savetuje šminkerka.

ValuaVitaly/gettyimages.co.uk