Nega kod kuće: Kako da oporavite nokte posle gel laka

by | jul 21, 2022

Nakon što odluče da skinu gel lak žene se suoče sa ozbiljnim problemom: nokti su istanjeni, krhi i, uopšte, u jako lošem stanju. Šta sada?

Čim skinete gel lak, pravi je trenutak za lak sa kalcijumom, bez obzira kog brenda, pa čak i cenovnog ranga. Imate ih i u mnogim parfimerijama. On hrani nokte, ali ga morate nanositi svakodnevno sedam dana i to sloj preko sloja. Osmog dana ga skinite, pa počnite sa nanošenjem ponovo, sve dok nokti ne ojačaju.

Za tretirane nokte, poručuju manikir majstori, nisu pogodni proizvodi “3 u 1”, “5 u 1” i slične. Ovakvi proizvodi mogu da pomognu održavanje zdravog nokta, ali već oštećen i obrađen nokat zahteva detaljniju pažnju. Zato, ako vam treba sredstvo za jačanje noktiju, izaberite neko za oštećene nokte i dobro pregledajte recenzije.

 

Kako da radim manikir nakon skidanja gel laka?

Prva predrasuda jeste da treba izbegavati nanošenje novog laka. Običan lak će dati dodatnu čvrstinu noktu i pomoći vam da sakrijete tragove oštećenja dok se ne pojavi nova nokatna ploča.

Ono što treba izbegavati jeste turpijanje. Nema više turpijanja nokatne ploče, pa čak ni klasičnog sečenja noktiju grickalicom ili makazama. Klasične turpije koristite isključivo za skraćivanje noktiju. Pod pravim uglom, turpijom koja nije gruba, dovedite nokte do dužine koju želite. Ako se pitate koja je turpija optimalna, odaberite onu čija je granulacija 240. Što je manji broj granulata turpija je grublja i obrnuto.

Jedno vreme nemojte seći zanoktice već ih samo sabijajte posebno dizajniranim alatom. Pre toga obavezno nanesite ulje za omekšavanje zanoktica i nipošto nemojte biti grubi.

Nova nokatna ploča trebalo bi da izraste za, otprilike, tri nedelje.

Foto: Guliver/Gettyimages