Mapiranje obrva: Kako da dobijete savršeno simetrične obrve

by | mart 28, 2023
mapiranje obrva

Mapiranje je savršen put do simetričnih obrva

Da li se sećate trenutka kada su pretanke obrve iz devedesetih izašle iz mode? Mi se sećamo savršeno: bio je to onaj trenutak pojavljivanja Megan Fox u Transformersima. Dok je muškarcima plenila paćnju figura ove lepotice, žene su ostale fascinirane njenim lučnim, besprekorno simetričnim i veoma smelim obrvama.

Čak i ako nikada niste čupali obrve, one su vrlo verovatno neujednačene i sigurno trošite vreme i novac da te sitne nepravilnosti ispravite. Za to je potrebna i određena veština. Ako niste zadvoljni svojim rezultatom, vreme je da razmislite da to prepustite profesionalcu i da uradite mapiranje obrva.

Šta je mapiranje obrva?

Mapiranje obrva je tehnika oblikovanja koja koristi zlatni presek za proporcije lica kako bi se postigla simetrija i napravio najpoželjniji oblik obrva. Sve one žene koje su do sada uradile mikroblejding tehniku znaju šta je upitanju. One desetine minuta kada vam stručnjak precizno i uz pomoč čudnih ukrštenih linijica menja čitav izgled.

Kada obrve prate zlatni presek, one se usklade sa ostalim crtama lica i izgledaju harmonično. Priroda je najveći umetnik, a mapiranje obrva pomaže vam samo da sledite njena pravila i ispravite sitne nepravilnosti.

Dakle, šta je uopšte ovaj naizgled magični zlatni presek? To je matematički odnos 1,618 prema 1. On predstavlja idealnu vizuelnu harmoniju i ravnotežu. Često se koristi u dizajnu, arhitekturi i likovnoj umetnosti. Poput složenog ljudskog tela i predmeta koji se nalaze u prirodi, „savršene obrve“ prate pravilo zlatnog preseka.

Ali, šta uključuje mapiranje obrva? Koristeći pravila zlatnog preseka, vaš specijalista za obrve će napraviti novi oblik vašeg oblika. Najpre se obave adekvatna merenja, a potom se kanapom umočenim u mastilo napravi mreža linija koje nama ne znače ništa, ali stručnjaku za obrve govore tačno gde luk treba da počne, gde da završi i kada obrve treba da počnu da se stanjuju. Šta će dalje biti zavisi od vas: možete ih samo oblikovati, iscrtavati, nijansirati ili napraviti trajne obrve.

Kako se pripremiti za mapiranje obrva?

Ono što je zlatno pravilo jeste da, dve nedelje pre tretmana, prestanete da čupate obrve. Ovo omogućava brow artistu da stvori više varijanti i ideja. Ovo omogućava da vaše obrve na kraju izgledaju prirodnije.

Šta očekivati tokom mapiranja obrva?

Proces mapiranja obrva počinje konsultacijom sa vašim umetnikom o vašim željama koje se tiču izgleda obrva, ali i životnim navikama. Obrve se čiste, a zatim legnete na sto . Sa posebnim lenjirom koji je izgleda kao kombinacija arhitektonskog alata i medicinske opreme, asrtist proverava rastojanje između svih tačaka gornjeg dela lica: dužine obrva, nosa, uglova očiju i čela, tražeći simetriju. Najpre se određuje polazna i završna tačka obrva, kao i mesto gde je luk najviši. Nakon toga, umetnik koristi pomenuti kanap da iscrta linije koje će služiti kao svojevrsna mapa za iscrtavanje savršeno simetričnih obrva.

Mapiranje obrva kod kuće – da li je to uopšte izvodljivo?

Svi stručnjaci kažu da je izazovno napraviti mapiranje obrva kod kuće, ali da nije nemoguće. Ali, ako ste tip „uradi sam“ i osećate da imate samopouzdanja i strpljenja da se okušate u mapiranju obrva, evo nekoliko saveta:

  • naslonite četkicu uz nos, pod uglom koji određuje vaša  nosna kos. Tačka na kojoj se četkica i obrve susreću jeste mesto početka obrva
  • Četkicom spojite podnožje nosa i spoljašnji ugao oka. Mesto gde se četkica i obrva seku je kraj vaše obrve
  • Zagledajte se pravo u ogledalo i stavite četkicu preko zenice – ovo bi trebalo da bude centar luka vaše obrve

kako oblikovati obrve

Potencijalni neželjeni efekti mapiranja obrva

Samo mapiranje obrva nema nikakvih nedostataka ili rizika. Međutim, to je obično preteča depilacije voskom ili mikroblejdingom. Pre nego što se odlučite za bilo koju od ovih intervencija konsultujte se sa kozmetičarem, lekarom ili artistom.

Koliko često treba da mapirate obrve?

Mapiranje obrva treba da se uradi kad god osetite da treba da postignete bolju simetriju – pre nijansiranja, oblikovanja ili mikroblejding. Međutim, kada jednom napravite mapu, dužina trajanja vaših lepo oblikovanih obrva zavisi od toga kako ste odlučili da uklonite dlačice (depilacija voskom, mikroblejding, itd.). Ako se depilirate voskom, potrebne je raditi mapiranje svake tri nedelje, a ako čupate pincetom na svakih 30 dana.

 

Jun. Cheremuha/GettyImagesPlus