Pedikir greške koje uništavaju naše nokte i stopala: Izbegnite ih ovog leta!

by | 20 jula, 2023
Pedikir greške

Ovo su pedikir greške koje većina nas pravi. Evo kako da ih izbegnete.

U pedikir svetu postoji mnogo grešaka i koje ne samo da kvare izgled noktiju, već su i štetne po zdravlje. Zbog nepravilnog tretmana stopala često nastaju urasli nokti, listanje i kurje oči, pa je pedikir bolje poveriti stručnjaku od poverenja, a u slučaju problema sa noktima – na duže vreme.

Pedikir greške koje svi pravimo

Sečenje uglova

Ovo je jedna od najčešćih grešaka neprofesionalnog pedikira. Mnogi misle da je pravilan oblik noktiju pravougaonog oblika. Međutim, ovo nije sasvim tačno. Oblik može biti i ovalan. Ali glavna stvar pri rezanju noktiju, ako želite da ih zaokružite, nemojte ići dalje od bele linije kako nokti naknadno ne bi prerasli u bočne delove prsta. Ovo nije samo bolno, već može dovesti do neprijatnih posledica.

Bolesti noktiju i lakiranje

Nikada ne pokrivajte nokte ako imate oniholizu na stopalima. Oniholiza je bolest nokatne ploče u kojoj se nokat ljušti od nokatnog ležišta. Uzroci oniholize mogu biti i povrede noktiju i gljivične ili zarazne bolesti. Zbog toga ne bi trebalo da pokrivate nokte na ovaj način, uključujući i gel lakove, jer to može samo pogoršati problem, stvarajući povoljno okruženje ispod premaza za razvoj sekundarnih zaraznih bolesti. Majstor za pedikir ima pravo da odbije da vam pokrije nokat ne samo gel lakom, već i običnim lakom.

Pedikir greške- nepravilan tretman stopala

Važno je zapamtiti da nepravilan tretman stopala, tokom mehaničkog ili hardverskog pedikira, može dovesti do razvoja kurjih očiju i žuljeva, čak i ako ranije niste imali takve probleme. Nepravilno odabrana abrazivna turpija ili disk može uzrokovati da koža na vašim petama ili prstima postane prilično gruba, a ne meka i glatka, što zahteva dodatnu negu.

Pogrešan pedikir alat

Ako sami vršite proceduru pedikira, prilikom izbora turpije za stopala, pažljivo izaberite alat. Sada postoji veliki izbor datoteka za kućnu negu. Na policama prodavnica možete pronaći: laserske turpije, drvene i metalne podloge sa izmenjivim turpijama. Profesionalci snažno preporučuju odabir turpija na bazi metala sa finim abrazivom od silicijum karbida. Ovaj materijal vam omogućava da negujete pete bez oštećenja kože.

Drvene turpije imaju poroznu strukturu, veoma se teško čiste i obrađuju, što doprinosi rastu raznih vrsta bakterija. Laserske turpije, s druge strane, imaju male oštre zareze na svojoj površini, koje, ako se ne održavaju pravilno, mogu pokidati kožu. Koju god turpiju da izaberete, negu treba obavljati ne više od jednom u dve nedelje i samo prema uzorku kože, bez pritiskanja. Nakon tretmana stopala, možete naneti i hranljivu masku na stopala. Leti je dobro koristiti maske sa mentolom, jer će ova prirodna komponenta prijatno rashladiti i umiriti vaša stopala.

Pedikir greške- 3D dizajn

Zaboravite na upotrebu velikih kamenčića. Štaviše, ne treba ih dopunjavati raznim šljokicama, bujonima i šljokicama. Sve ovo odaje loš ukus vlasnika takvog pedikira. Ako želite da dodate malo sjaja, onda koristite male kamenčiće i u minimalnoj količini, na primer, jedan za velike prste, ali ne više. Pored toga, upotreba velikih kamenčića u kombinaciji sa zatvorenim cipelama može dovesti do povrede vaše noktne ploče.

Pogrešan izbor nijanse

Pogrešna kombinacija nijansi lakova za pedikir je jedna od najpopularnijih grešaka pri izvođenju dizajna, posebno kada se izvodi takozvani mermerni dizajn. Zapamtite da kombinacija braon ili bež sa prigušenom žutom ili zelenom može izgledati kao gljivična bolest na noktima. Stoga, budite pažljivi pri izboru određenih nijansi.

lepotaizdravlje.rsPeopleimages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images