Šminkanje suve kože: Kako da postignete sjajnu završnicu?

by | novembar 22, 2022
Šminkanje suve kože

Šminkanje suve kože može biti izazovno, a u nastavku vam donosimo kompletan vodič kako da vaš look uvek izgleda besprekorno. 

Bez obzira da li imate suvu kožu sezonski ili tokom cele godine, možda ste se zapitali da li još uvek možete da stvorite vlažan sjaj sa proizvodima za negu kože? Dobra vest je da šminkom definitivno možete pojačati blistavost (pa čak i dodati stvarnu hidrataciju), ali je imperativ znati koji proizvodi će najbolje odgovarati vašim potrebama, kao i kako da ih primenite. Srećom, imamo sve najbolje savete upravo ovde, tako da možete postići taj sjaj za kratko vreme.

Šminkanje suve kože

Koristite pravu negu

Kada radite sa suvom kožom, ključno je da se pripremite sa pravim proizvodima pre nanošenja šminke da biste postigli najbolje rezultate. Počnite ispiranjem lica toplom vodom, a zatim pređite na sredstvo za čišćenje koje nudi nežan piling. Piling za uklanjanje mrtve kože je dobar početak za glatku kožu pre dodavanja vlage i šminke.

Članak se nastavlja posle reklama

Bez obzira da li koristite ulje ili kremu za hidrataciju, ostavite proizvod da se upije u kožu nekoliko minuta pre nego što pređete na šminku. Dozvoljavajući proizvodu da prodre u kožu, omogućićete da se koža lepo poveže sa proizvodima za šminkanje

Obratite pažnju na formulacije

Dobra je ideja da napravite inventar svojih proizvoda za šminkanje kako biste bili sigurni da su formule hidratantne i pogodne za suvu kožu. Prvi proizvodi koje treba proveriti su puder i korektor, koje ćete verovatno koristiti direktno na svom tenu nakon rutine nege kože. Kada imate suvu kožu, toliko je važno da dozvolite svojoj koži da uživa u vlazi. Želećete da izbegavate sastojke kao što su salicilna kiselina, parabeni i alkohol. Ovi sastojci mogu da isuše kožu, a ne dodaju nikakvu vlagu. Hidratantna, kremasta podloga i formula za korektor su odlična šminka za nanošenje na suvu kožu nakon što se vaša nega kože u potpunosti upije kako bi se održao zamah. Neki sastojci koje treba tražiti u podlogama uključuju hijaluronsku kiselinu i prirodna ulja,

Što se tiče tehnike, stavite nekoliko tačaka pudera na lice i lagano ga utrljajte četkom, a zatim koristite korektor na vrhu kako biste prikrili sve fleke ili neujednačen ton kože zajedno sa područjem ispod očiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Šminkanje suve kože- Neka bude dosledno

Nakon što nanesete korektor i puder, bronzer i rumenilo će biti sledeći na listi. Iako bronzer nije neophodno koristiti svaki dan, on svakako dodaje suptilan dodir topline i može pomoći u postizanju zdravog sjaja. Za suve tipove kože, kremasti bronzeri i rumenila su najbolji, jer lako prijanjaju na kožu bez naglašavanja suvih fleka kao što su puderi ponekad skloni.

Da biste zagrejali i oblikovali ten, nanesite kremasti bronzer četkom duž čela, obraza i vilice.  Nakon što nanesete bronzer, nasmejte se kako biste kremasto rumenilo nanijeli na jabučice obraza. Koristite četkicu za rumenilo ili prste da lagano tapkate i gradite boju dok ne dođe do željenog pigmenta.

Članak se nastavlja posle reklama

Zabavite se šminkom za oči

Pošto je suva koža obično manje problematična na kapcima, možete naneti svoje omiljene senke u prahu, olovke za oči i maskare kao i obično. Ako vam je koža suva u ovoj oblasti ili želite da idete u korak sa hidratantnom temom, umesto toga koristite senke ili nijansu na bazi kreme.

Članak se nastavlja posle reklama

Šminkanje suve kože- preparati treba da budu hidratantni, a ne masni

Dodavanje suptilnih dodira isticanja ili proizvoda koji pomažu da suva koža izgleda vlažna je odličan način da napravite blistav izgled šminke. Imajte na umu da postoji umetnost u nanošenju highlightera i proizvoda sa  završnim obradama kako ne biste na kraju izgledali masno ili preterano sjajno. Za hajlajter, odredite oblasti na licu koje će svetlost prirodno naglasiti (mislite na jagodice, obrve i iznad kupidonog luka) i lagano utapkajte kremu ili tečni hajlajter u ta područja, mešajući proizvod prstima ili pahuljastim četkom kako biste je raspršili bez grudvica ili pruga.

Koristite prah strateški

Za završne dodire, zapamtite da šminki na suvoj koži obično nije potreban puder za fiksiranje svuda, ali možda postoje određena područja kojima je potrebno malo pudera da bi se učvrstilo ili matiralo. Uz šminku, nanesite puder da se učvrsti samo na mestima gde je to potrebno. Prozirni puder za fiksiranje idealan je za korišćenje ispod očiju da biste postavili korektor i pomogli u naborima, zajedno sa oko nosa gde koža može da postane masna. Ako puder koristite samo tamo gde vam je potreban, a ne na celom licu, zadržaćete šminku na mestu bez poništavanja svega onoga što ste upravo uradili da biste stvorili hidratizovaniji izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

Sprej za fiksiranje šminke

Da bi  šminka ostala na suvoj koži, birajte hidratantni sprej. Predlog je da uzmete onaj kojisadrži niacinamid, jer dodaje finalni sloj vlage na lice. Ovo omogućava šminki da izgleda prirodno i da traje. Zamislite to kao završni dodir da unesete dodatnu vlagu koju vaša koža može da pije.

Šminkanje očiju ajlajnerom: 7 lookova koji su bolji od popularnog “mačjeg oka”!

Lepota i zdravljeOlha Romaniuk/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; DGLimages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images