Vrste manikira: 7 dostupnih opcija (a koja je najbolja za vas?)

by | septembar 11, 2022
Vrste manikira

Danas su nam na raspolaganju brojne vrste manikira, ali je važno sagledati sve činjenice, pre nego što se na neki od njih odlučimo. 

Nekada davno postojao je samo jedan način da se nokti ulepšaju: obični lak. Međutim, danas su se mogućnosti proširile, te postoje tehnike za svaki mogući cilj koji imamo za naše nokte. Tražite dugotrajne, sjajne nokte? Meki gel je pravi način. Nadate se da ćete zagladiti nokte i da im date dodatnu snagu? Tvrdi gel je solidna opcija. Žudite za malo više dužine? Vredi isprobati izlivene. A ovo su samo neke od najpopularnijih vrsta manikira. Naučite unapred sve što treba da znate o svim različitim vrstama manikira, uključujući za koga su najpogodniji.

Vrste manikira i kako izabrati pravi?

Redovni lak

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amelia (@amelia_nail_inspo)


Zamislite uobičajeni lak manikir kao svoju svakodnevnu manikuru kod kuće ili u salonu.? Ako ovo radite profesionalno, manikirka će očistitizanoktice, turpijati i oblikovati nokte i naneti osnovni premaz, dva do tri sloja laka za nokte, a zatim završni premaz. Osim čvrste boje, možete koristiti i običan lak za dizajn noktiju. Samo ćete morati da sačekate oko 20 do 30 minuta da se lak osuši. Natapanje noktiju u hladnu vodu zarad bržeg sušenja nijeopcija, jer lak, tokom sušenja na ovaj način puca, pa je samim tim kratkotrajniji.

Redovni lak-manikiri su odlični za ljude koji vole da rade nokte kod kuće, žele brz (i pristupačniji) pregled u salonu i/ili preferiraju brzo i lako uklanjanje kaja kod kuće.

Dok je ovaj manikir u salonu nešto skuplji, DIY opcija je znatno jefitnija. Jednostavno morate jednom uložiti u svoje lakove i alatke, a zatim ih možete koristiti kad god i koliko god želite. Bez preteranih korišćenja ruku (pranje sudova, prozora…), lak može da potraje do dve nedelje.  Najbolji deo običnog laka je koliko ga je lako ukloniti. skidačem laka. Birajte onaj bez acetona, na uljanoj bazi.

Vrste manikira- Soft gel

Meki gel je klasični gel lak. Kada ga nanesete četkom – postoji osnovni premaz, boja i završni premaz – očvršćava se pod lampom. Mekani gel nokti su savršeni za one koji traže nulto vreme sušenja i dugotrajan manikir koji ostaje sjajan i bez ogrebotina najmanje dve nedelje. Ipak, ako tražite dodatnu snagu, postoje bolje opcije. Meki gel lak ne dodaje snagu- to je samo boja.  Gel lak se često loše ocenjuje zbog toga što se teško uklanja, ali lepota mekog gela je u tome što ne zahteva dodatni napor. Toliko je porozan da se može natopiti acetonom i folijom.

Meki gel za punu pokrivenost

Prelepi, dugi nokti koji su odlični za više trendova kada je manikir u pitanju. Razmislite o nadogradnji koja je zalepljena (pre nego što stavimo akril ili gel preko nje): ona su napravljeniaod ABS plastike- devičanska plastika. Meki gel nadogradnja je pričvršćena za prirodni nokat sa više gela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glossy by Karina (@glossy.studios)


Iako su ovi nokti odlična opcija za svakoga, oni su posebno korisni za one koji se nadaju da će poneti neke od najmodernijih dezena u sezoni, jer dodaju dužinu, što pruža više prostora za dizajn. Dolaze u ravnijim oblicima ili više zakrivljenim ako neko ima viši ili niži vrh. Na taj način mogu izjednačiti i oblik noktiju. Mekani gel nokti obično traju oko tri nedelje, nakon čega se mogu ukloniti ili popuniti.

Pošto su  napravljeni od mekog gela, mogu se ukloniti na isti način kao i gel: acetonom i folijom. Međutim, pošto se slojevi mekog gela koriste za kreiranje nokta, najbolje je da ih prvo turpijate što je moguće tanje. Pošto previše turpijanje može oštetiti vaš nokat, trebalo bi da zatražite pomoć profesionalca za uklanjanje.

Vrste manikira- Tvrdi gel

Tvrdi gel je mnogo deblji od mekog gela. Ili je proziran ili obično ima golu ili ružičastu boju da liči na boju vašeg nokta. Poput mekog gela, koristi osnovni premaz, boju i gornji premaz, a svi se očvršćavaju pod UV ili LED svetlom. (Zbog ovoga, važno je da nosite kremu za sunčanje za ruke na vašem mani terminu.)


Tvrdi gel, zahvaljujući tome što je znatno deblji, odličan je za sve koji žele da ojačaju svoje nokte ili popune izbočine za glatkiji krajnji izgled.

Tvrdi gel nokti traju duže od mekih gel noktiju. U proseku, možete očekivati da će trajati najmanje tri nedelje, ali ponekad i do mesec dana. Naravno, sa prirodnim rastom, verovatno biste želeli da ih prepravite u tom trenutku.

Pošto tvrdi gel nije porozan, mora se skidati. To zvuči zastrašujuće, ali urađeno u rukama profesionalaca, znamo šta radimo jer tačno znamo kada da stanemo.

Akril

Akril je kombinacija tečnosti (monomera) i praha (polimera) koja se meša zajedno i kada se nanese na nokat, formula se sama stvrdne i formira nokat. Dok krajnji rezultat podseća na tvrdi gel, gel je drugačiji molekul kojem je potrebno UV svetlo da se stvrdnuo. Akril će, s druge strane, početi da se očvršćava odmah i očvrsne za tri minuta 95%, a zatim 100 % za 24 sata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨ ✨ (@is4beauty)


Akrili najbolji za one koji vole zaista tvrde nokte. Razmislite: klasična ideja lažnih noktiju.  Pored toga, akril je odličan za postizanje dužine, tako da je dobra opcija za one koji vole dramatične nokte i/ili nail art. Akrilni nokti traju dve do tri nedelje i treba ih popravljati između tretmana.

Najbolji način za uklanjanje akrilnih noktiju je natapanje u aceton. Potrebno je znatno duže od namakanja mekog gela, ali to je najsigurniji način da osigurate da vaš prirodni nokat ostane netaknut. Koristite turpiju krupne granulacije 100 da skinete veći deo proizvoda, a zatim završite finom turpijom granulacije 400-600, dok ne dođete do prirodnog nokta.

Vrste manikira- Dip puder

Dip puder je vrsta akrila, ali se često smatra sopstvenom kategorijom. Na nokat se nanose slojevi onoga što je u suštini akrilni prah i smola, a prst je ili umočen (nadamo se da nije zato što nije higijenski u salonu za nokte) ili se može posipati da bi bio sanitarniji. (Obično će tehničar za nokte imati zasebnu malu tacnu.) Nanosi se slojevima na nokat, a zatim se turpija i zaglađuje. Dip puder je idealan za kraće nokte, jer ne radi na dodavanju dužine. Izdržljiv je i dugotrajan, tako da je posebno odličan izbor za ljude koji često koriste svoje ruke.


Nokti u prahu mogu da traju i do mesec dana, što ih čini posebno popularnim za ljude koji su previše zauzeti za česte popravke.

Slično geliranim noktima, najbolje je izbrusiti gornji sloj  a zatim potopiti u aceton dok se preostala boja lako ne skine.

Jesenji manikir trendovi: 5 najpopularnijih predloga za predstojeću sezonu

Izliveni nokti

Ovi nokti su oblik gel ekstenzija. Dakle, umesto mešanja proizvoda, smesa se nalazi u bočici koja se lako nanosi i koja je samonivelirajuća, što znači da tehničar neće morati da turpija vrh da bi je dobro oblikovao, a nije lepljiva ili neuredna. Da biste ga zalepili za nokat, potrebna je LED ili UV lampa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by shlaquenails (@shlaquenails)


Lako je prilagoditi dužinu pomoću njih, a postoji i jedinstveno pozicioniranje koje se prilagođava zakrivljenosti nokta tako da izgleda veoma prirodno. Dok se nosi kao tvrdi gel, i dalje je fleksibilan kao pravi nokat, što znači da nije sklon lomovima ili pucanju. Budući da se forme moraju koristiti ispod nokta za oblikovanje gornjeg nokta, oni sa izuzetno kratkim noktima nisu dobri kandidati za ovaj manikir.

Ovaj manikir može da traje više od tri nedelje, u zavisnosti od dugovečnosti i kvaliteta proizvoda koji koristi manikirka.

Kao i obični gel lak, izlivene nokte je najbolje ukloniti sa električnom turpijom, a zatim natapanjem acetonom.

Lepota i zdravljeDmitry Epov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; OleJohny/iStock/Getty Images Plus via Getty Images;