Categories Travel

Kako se spakovati brzo i lako kao profesionalac!

Uvek sam volela putovanja i odlazak u nepoznato. Ono što je drugim ljudima donosilo nervozu i nelagodnost, meni je bilo uzbudljivo i jedinstveno. Putovanja takva i treba da budu. Naravno uvek ima i one manje uzbudljive strane koja se tiče odlazaka na neku lepu destinaciju. Da, da, govorim pre svega o pakovanju. U ovom postu ću vam dati par saveta kako da se spakujete lako i organizovano, bilo da je u pitanju odlazak na vikend ili na duži odmor.

 

Piše: Marija Orović Jovanović
@maxytravelette

Ono što je meni „spasilo život“ prilikom pakovanja jesu liste za pakovanje. Ranije nisam imala nikakve liste i mislila sam da je to gubljenje vremena pa sam ispisivala po par stvarčica kojih se setim na papirićima koji bi se obavezno zagubili. Rezultat toga je naravno bilo da sam zaboravila ili četkicu za zube, ili punjač za aparat za koji sam bila sigurna da sam spakovala, ili sl. Možda te stvari i nisu ključne za vaš boravak na odmoru, ali svakako mogu da pokvare raspoloženje. Tako da sam počela da pišem liste za pakovanje, ali kako bih svaki put pisala novu listu, neminovno je bilo da po nešto i izostavim. Sada sam se opametila, i posle bezbroj putovanja, uvek konsultujem svoju listu za pakovanje koju obavezno proverim pre polaska.

 

Pre početka pakovanja uvek proverite vremensku prognozu mesta u koje idete. Vremenske prognoze nisu uvek najpouzdanije ali vam daju uvid u to kako bi trebalo da se obučete i šta da ponesete na put. A zatim odvojite garderobu koju ćete obući u toku putovanja. Tu trebate uzeti par stvari u obzir, naravno u zavisnosti od prevoznog sredstva. Ukoliko idete avionom, može biti sveže pa bi šal ili dugačka marama bilo dobro rešenje uz vaš outfit. Ali nemojte se pretrpavati! I to me dovodi do sledeće tačke, a to je slojevito oblačenje.

Iako bismo želeli, naročito ženski deo populacije, da ponesemo ceo svoj garderober na putovanje, to je neizvodljivo. Ah te kompanije i njihovo ograničavanje prtljaga! Naravno putovanje autobusom vam daje malo više slobode, ali ni tu ne želite da preterate jer ćete se morati baviti svim tim prtljagom na putovanju a to može biti jako nezgodno ako morate da pešačite do smeštaja. Dakle budite pametni u organizovanju garderobe. U hladnim mesecima nam najviše problema zadaje naravno jakna, tako da najdeblje stvari navucite na sebe. Tu je i dobar par čizama – a kada kažem dobar mislim – udoban i prilagođen vremenskim prilikama. I to su najvažnije stvari za obilazak grada i bespomučno pešačenje. Ja sam to naučila na teži način nakon što je u Atini bila najhladnija zima poslednje decenije baš kada sam ja bila u poseti. Srećom slojevito oblačenje me je spasilo kao i dobar par cipela.

Haljine su uvek dobar izbor. One predstavljaju ceo jedan outfit a lako ga možete začiniti dodatkom blejzera ili kardigana, a ukoliko je jako hladno par helanki će rešiti problem. Izbegavajte previše debele džempere baš zbog problema pakovanja ali takođe sa tanjim džemperićima možete imati više slobode u kombinovanju sa ostalim stvarima. Ukoliko je zaista hladno termalna bluza ispod džempera bi bilo odlično rešenje. Vi nećete delovati prenatrpano a biće vam toplo.

Ono što uvek oslabađa prostor u mom koferu je način na koji ja nosim svoje toaletne proizvode. Sve proizvode, počevši od čišćenja lica preko tuširanja i proizvoda za kosu – prebacite u manje posude. Sada se svuda mogu naći plastične mini bočice u koje možete poneti deo svojih proizvoda i tako osloboditi svoj prtljag prevelikih boca od šampona ili sl. Ukoliko boravite u hotelu, obično možete uzeti njihove bočice za šampon ili gel za tuširanje pa ih kasnije iskoristiti na sledećem putovanju.

Ne bismo bile žene kada ne bismo ponele još po jedan par cipela ili neku torbicu. E pa taj prostor se takođe može iskoristiti za pakovanje. Umesto da gomilate čarape po koferu, ubacite ih u cipele i tako uštedite prostor. A nakit i dodatne aksesoare ubacite u torbicu koju pakujete u kofer. Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da vam sledeće pakovanje bude manje stresno i lakše. Srećan put!

Top 5 mesta za fotografisanje u Veneciji

Top 5 evropskih destinacija za Dan Zaljubljenih!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA