Borba protiv raka dojke: Stigao mamograf!

by | 30 juna, 2009


Digitalni mamograf kupljen u akciji Fonda B92 “77 žena u 7 dana” svečano je danas uručen Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.
Ključeve pokretnog mamografa direktoru Instituta za onkologiju Nenadu Borojeviću predao je direktor B92 Veran Matić.

 

lepota i zdravlje mamograf


Pregled za sve

Akcija kupovine mamografa najveći je humanitarni projekat u Srbiji u poslednjih godinu dana. U ovoj akciji svojim prilozima učestvovalo je 114 donatora, koji su prepoznali važnost borbe protiv raka dojke. Pokretni digitalni mamograf, prvi ove vrste u Srbiji, predstavlja vrhunsku pokretnu dijagnostičku stanicu namenjenu specijalističkim pregledima i snimanjima dojke.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena, najčešće između 55. i 70. godine života, ima ga sve veći broj žena, a najčešći uzrok je mala informisanost i neredovni pregledi. Prvi digitalni pokretni mamograf koji je u Srbiju stigao u maju omogućiće ženama koje žive u mestima sa slabije razvijenom zdravstvenom zaštitom da na vreme obave pregled dojke i otpočnu lečenje u ranom stadijumu kancera kada je mogućnost izlečenja mnogo veća.

 

Uz rame sa Evropom

Ovim uređajem Srbija postaje ravnopravna sa Nemačkom, Holandijom i zemljama Skandinavije, koje imaju najrazvijeniju tehnologiju, kaže načelnik dijagnostike na Institutu za onkologiju i radiologiju, Zoran Rakočević. “Predviđeno je da po preuzimanju vaše donacije, mobilini digitalni mamograf već od ponedeljka započne sa svojim radom i to u okviru Zdravstvenog centra Kraljevo”, najavljuje on.

“Predviđeno je da se tokom narednih nekoliko meseci u ovom zdravstvenom centru pregleda oko 2.000 žena iz regiona koji pokriva ovaj zdravstveni centar. To znači širi region grada Kraljeva, region Raške i okolnih prigradskih naselja i domova zdravlja”, kaže Rakočević.

 

Skrining u oktobru

Nakon Kraljeva, mamograf ide u Valjevo, a do kraja godine će obići beogradske prigradske opštine. “Funkcija mobilnog mamografa u prvom trenutku će biti pregled žena kod kojih se radi na ranom otkrivanju raka dojke. Znači koje su zbog nekakvih tegoba zbog kojih su se obratile lekaru postavljena indikacija za mamografski pregled”, objašnjava Rakočević.

“To će ujedno biti i veliki test za početak, to jest steći ćemo mnogo podataka za sam početak skrininga raka dojke koji se predviđa negde oko oktobra, novembra meseca ove godine”, kaže on.

Prema rečima Zorana Rakočevića, radi se o tehnologiji koja je vrhunac dijagnostike bolesti dojke, kakva, osim u Grčkoj, ne postoji na Balkanu. Ministarstvo zdravlja kroz Radnu grupu za rano otkrivanje i skrining raka dojke će upotpuniti tehnološki napredak edukacijom radiologa koja će za nekoliko nedelja početi u Srbiji. 

 

Tekst: www.B92.net

Tagovi: