Da li smo dovoljno dobre za mini?

by | avgust 16, 2009

I ove sezone, mini suknja je na velika vrata došla na modne piste. Mini je, u stvari, uvek u trendu. Pitanje je samo ko to sme da obuče minić, a ko se plaši?

Mini suknja nikada nije bila „out“ ali uvek nas je pratila dilema „da li imamo dovoljno dobru figuru za kratku suknju?“. Nezaobilazna je, naravno, i nedoumica u vezi sa „starosnom granicom“: treba li omiljeni minić pokloniti mlađoj prijateljici ili ga, pak, nositi dok god se u njemu osećamo (i izgledamo) lepo?
Za ćaskanje u vezi sa ovom temom nema boljeg sagovornika od novinarke Duške Jovanić, kojoj je ovaj deo garderobe postao zaštitni znak, a za mišljenje smo upitali i sociologa Zoricu Tomić, kao i stilistkinju Jovanu Božović. I, naravno – muškarce! Modnog kreatora Borisa Nikolića i Bojana Milisavljevića, kao i stilistu Mladena Milivojevića Barona.


Lepota i Zdravlje - Mini suknjaMini kao životni koncept

DUŠKA JOVANIĆ, novinarka

Duška izgleda sjajno i, za razliku od mnogih dama koje ne otkrivaju svoje godine, smatra da nema razloga da krije da je „zaokružila“ petu deceniju. Mini suknja joj i dalje odlično stoji i Duška je često nosi.
„Modu prestajem da pratim čim nekom kreatoru padne na pamet da produži suknju. Nije bez razloga Meri Kvant, mačka koja se prva setila da poveća našu pokretljivost, dobila orden zasluga za narod. Stvarno je bila furiozna „za medalju“. Danas, kada u porno Srbiji ima toliko golih cica, par otkrivenih ženskih nogu ne predstavlja provokaciju, a za mene je mini bio i ostao koncept“, objašnjava nam Duška.

DA LI POSTOJE GRANICE
„Verujem da mini ima više dodirnih tačaka sa nogama, nego s godinama“, smatra Duška, „Nekoliko žena, na koje bih kada još malo porastem volela da ličim – nose taj fetiš uprkos svemu. Među njima su, meni najdraže, Olja Ivanjicki, Milanka Udovički i moja draga prijateljica Maja Herman iz Njujorka, koja me redovno podseća da ne bih smela da potpadnem pod, za ženstvenost pogubni, uticaj promenljivih modnih prilika.“
ODEĆA MOG DETINJSTVA
Duška je odrasla u vreme dobrih šnajderki, kod kojih je redovno odlazila sa bakom i mamom. Zato je, možda, sa pet godina bila najozbiljnije obučena – u haljinice od žutog štofa i teget kaputić! „Aca Joksimović je, kad sam bila u četvrtom osnovne, nacrtao legendarnu ‘Simonidu’- haljinu trapezastog kroja, koju su u rekordnom roku iskopirale sve švalje tadašnje Jugoslavije. Negde u to vreme, dobila sam i svoju prvu ‘minicu’. Ušla je u moj život kada i menstruacija. Možda je to razlog što je tako emotivno doživljavam,“ analizira Duška svoju strast prema minićima.
ODEĆA ZA 20, 30, 40.?
Ova dama je nepopravljivi fan ženske štampe i guta sve što joj serviraju, čak i kada greše. „Greše kada tvrde da s godinama treba skraćivati kosu i produžavati suknju. Treba raditi obrnuto!U Srbiji je nepristojno živeti posle tridesete, a kamoli se oblačiti po ugledu na ‘W’ ili ‘Vogue’. Moraćemo da koketiramo, ponašamo se i mazimo na nekom drugom mestu, gde su digitalne cice većinski deo stanovništva, smatra Duška, koja od kupovine, odustaje zbog dugova, a jedina stvar za koju je prestara je „Chanel“ kostim!

 

Erotičan izgled nije primeren ženi u pedesetim

JOVANA BOŽOVIĆ, stilistkinja

Nošenje mini suknje nije pitanje godina, već estetike.
Da biste mogli da nosite mini, morate da izgledate savršeno. Ipak, nekome ko ima više od pedeset ne bih preporučila da nosi tu dužinu, jer tom dobu nije primereno isticanje erotike.
Međutim, ne mogu da se ne setim primera koji opovrgava ovo. Tina Tarner na najbolji način dokazuje da se mini suknja može nositi i u kasnim pedesetim, pa čak i posle toga. Savršeno joj stoji, jer je njeno telo u odličnoj kondiciji, a ide i uz njen životni stil, dinamiku, harizmu. Znači, zavisi i od toga ko nosi mini suknju!
Mislim da svaka žena treba da bude svesna činjenice da će biti mnogo atraktivnija i seksepilnija u dobrim farmerkama i majici jer prikrivaju nedostatke, nego u nečemu što ih ističe.
Sve intervjue dobila sam zahvaljujući PTT-u, službi za pružanje prve pomoći napaljenim novinarkama u koje, nažalost ili na sreću, i danas spadam – a ne minićima

 

Odeća koja otkriva je stvar ličnog doživljaja sveta

ZORICA TOMIĆ, sociolog

Meri Kvant je, izmislivši mini suknju, uvela nove standarde u oblačenju.
Godište sa tim nema nikakve veze, a u 21. veku čak ni pol. Na revijama smo viđali i muškarce u suknjama.
Mini suknja je stvar ličnog izbora i doživljaja sveta. U krajnjoj liniji, ona je nekad vrlo praktična. Priča o dužini suknje je u ovom veku potpuno nevažna, jer je sve ostalo oko nas nakaradno.
Uopšte ne slušam šta kreatori govore, ali kad bismo svi to činili – izgledali bismo kao Marsovci!


Lepota i Zdravlje - Mini suknjaNa žalost u dvadeset petoj morate reći „zbogom“ mini suknji

BOJAN MILISAVLJEVIĆ, kreator

Mislim da se godine ne mogu zanemariti!
Bez obzira na to koliko je žena negovana i zgodna, neke stvari, jednostavno, ne idu, šta više mogu da proizvedu kontraefekat.
Ma koliko se žena bavila sportom, išla na masaže, pa čak i ako joj je plastična hirurgija priskočila u pomoć, nošenje odeće koja ne pristaje njenom dobu krajnje je neukusno.
Smatram da su kratke suknje prihvatljive do dvadeset druge-treće godine. U tom periodu devojke počinju da rade i, samim tim, imaju ozbiljniji pristup životu.
Devojčicama je sve dozvoljeno, ali ne i ženama, čak i dok se s pravom može reći da su mlade. Ja se zalažem za suknje čija dužina ide do čuvenih „četiri prsta iznad kolena“. Ona može da bude veoma seksi, slatka, šarmantna i moderna. Ni jedna žena ne treba da se plaši da će izgubiti od svoje privlačnosti i seksipila u trenutku kada odustane od minića.
Većina muškaraca smatra da mini suknje imaju veze samo sa izgledom nogu


Ključno pitanje nije „dokle“, već u kojim prilikama može da se nosi mini suknja

BORIS NIKOLIĆ,kreator

Savremeno društvo forsira ideju mladosti i lepote, usled čega je gotovo nemoguće znati koliko neko ima godina. Ponekad je mnogo lepše videti kratku suknju na starijoj, negovanoj ženi, nego na nekoj devojci kojoj bi ona – po nekoj logici – više pristajala.
Međutim, pravo pitanje u ovom slučaju glasi: „u kojim prilikama se može nositi mini suknja?“. Bez obzira na leto i visoke temperature, to nije dužina koja se sme nositi na radnom mestu, u poslovnom okruženju, čak iako dres kod firme prihvata „casual“ varijantu. Javne institucije, kulturni i verski objekti, kao i obrazovne ustanove, takođe nisu prigodna mesta za kratku suknju. Dakle, mini suknja je komad odeće koji možete nositi isključivo u slobodno vreme.


Važno je da žena ume da je nosi
MLADEN MILIVOJEVIĆ,
stilista i vlasnik modne agencije “Baron“

U praksi je dokazano da nošenje mini suknje nema veze sa godinama, ali ima, i te kako – sa izgledom nogu. Od velike je važnosti i to da li žena ume ili ne ume da nosi minić. Neko to ne zna ni sa petnaest, a neko od pedeset čini to majstorski. Kad odlučujem šta će obući žena o čijem stajlingu vodim računa, nikad ne razmišljam o njenoj krštenici!

Tekst: Brankica Treskavica; Foto: Miloš Nadaždin

Tagovi: