Infekcije izazvane ešerihijom koli /coli/

by | maj 30, 2011

Postoji nekoliko vrsta infekcija koje mogu biti izazvane Ešerihija koli /Escherichia coli/ bakterijom, ali najčešće su urinarne infekcije

 

INFEKCIJE MOKRACNIH PUTEVA IZAZVANE EŠERIHIJOIM KOLI

Uropatogenična Ešerihija coli (UPEC) je uzročnik oko devedeset posto svih urinarnih infekcija. Postoji nekoliko načina na koje ova bakterija dospeva u ljudski urinarni trakt. Uglavnom infekcija dolazi iz fekalija tj. našeg izmeta. Ženska populacija ima kraći ureter nego muška i zbog toga ova bakterija se mnogo brže i lakše širi kod žena nego kod muškaraca. Jedan od uzročnika infekcija kod beba devojčica uglavnom je neredovno menjanje pelena i pogrešan način brisanja, ili pranja dečije guze. Dete uvek treba prati i brisati od stomaka prema leđima, a nikad obrnuto. Uzrok može biti i diranje intimnih delova tela prljavim rukama. Moderna medicina ima delimičan uspeh u lečenju urinarnih infekcija izazvanih Ešerihija koli bakterijom. Zbog otpornosti na okolinu i lekove i njene sposobnosti da mutira, doktori prepisuju sve jače antibiotike koji uglavnom unište i dobre bakterije, a kod žena i vaginalnu floru, gde se zbog toga javlja izvanredna podloga za razvoj nove infekcije.

VAGINALNE INFEKCIJE IZAZVANE EŠERIHIJOM KOLI

Ešerihija koli u vagini u većini slučajeva ide zajedno sa ešerihijom u urinarnom traktu. Može biti prenesena iz vaginalnog trakta u urinarni i obrnuto. Uglavnom se tretiraju istom terapijom. Nekad je potrebno i vaginalno ispiranje. Vaginalana infekcija može se dobiti i seksualnim odnosom. Vaginalna infekcija takođe može da se dobije preteranom upotrebom antibiotika dok se pokušava lečiti urinarna infekcija. Jaki antibiotici uniste i zdravu vaginalnu floru koja zbog toga postane idealna podloga za kreiranje nove infekcije.

Tagovi: