Modrice, nestanite što pre

by | jun 12, 2011

Naglo ste ustali ili ste napravili nezgodan pokret i udarili se. Naravno, ubrzo se pojavljuje modrica. Ljubičasti trag nestaće brže ukoliko primenite nekoliko trikova.
Toplo vreme i sunčani letnji dani idealna su prilika da pokažete svoje adute – duge noge, izvajane mišice, lepa ramena. Međutim, planove vam kvare modrice. Uz nekoliko saveta stručnjaka lako ćete se rešiti ljubičastih tragova.

Hladne obloge mogu da spreče stvaranje modrica, ali ako niste bili u mogućnosti da primenite taj metod i mesto udarca već je promenilo boju, vreme je za tople obloge, blagu masažu i trljanje bolnog mesta pošto zagrevanje doprinosi resorpciji već formiranog krvnog podliva.
Drugog dana posle udarca na svaka dva sata mažite povređeno mesto bilo kojom kremom ili gelom protiv modrica i hematoma, ali samo ukoliko nema rane. Običan list kupusa, zasečen na nekoliko mesta i blanširan, poslužiće kao odličan oblog, koji ublažava bol i smanjuje otok.
Efikasno dejstvo ima i komadić svežeg ananasa. To voće sadrži ferment koji ubrzava resorpciju podliva. Ukoliko vam ananas nije pri ruci, odlično će poslužiti i običan krompir. Skuvajte sa korom jedan krompir, zatim ga oljuštite i izgnječite, dodajte mu malo meda i obične vode i tu smesu stavite na modricu.
Dobro je i obično sirće, kojim se natopi komad vate i premazuje bolno mesto više puta dnevno.
Važna promena boje
Pratite i kako izgleda modrica. U početku, mesto udarca je intenzivne crvene boje, zatim prelazi u ljubičastu boju, pa plavu, žutozelenu i najzad žutu, koja će na kraju sasvim da izbledi i nestane. Ako posle udarca podliv ne menja boju, već tamni, to je znak infekcije, pa je potrebno da što pre odete kod lekara.

Kod nekih ljudi čak ni posle jakog udarca ne pojavljuju se modrice, dok je nekima dovoljan blag kontakt sa tvrđim predmetom. Često se ljubičasti podlivi javljaju kod starijih osoba zato što se s godinama koža tanji, a krvni sudovi slabiji. Ali taj problem se sreće i kod mladih ljudi, naročito ako su pušači ili često uzimaju preparate za razređivanje krvi, kao što je aspirin.
Sklonost ka modricama imaju i osobe koje ne unose dovoljno vitamina C. Njima se savetuje da unose više voća i povrća i ukoliko je neophodno mulitivitaminskih napitaka. Koža je podložnija modricama i ako je dugotrajno izlažemo suncu.
Ako vam često izbijaju modrice koje ne prolaze ni posle tri sedmice, obratite se obavezno lekaru za savet jer je moguće da imate slabe krvne sudove pa je potrebno da razmislite o načinima da sprečite pojavu proširenih vena na nogama ili pucanja kapilara na licu.

Podlivi
Krvni podlivi su svakodnevna pojava, od onih malih u obliku modrica, pa sve do velikih otoka koji su posledica uganuća zglobova i delimično ili potpuno pokidanih mišića. Hematom nastaje tako što prilikom udarca ili istegnuća pukne jedan ili više krvnih sudova.
Tada se krv najčešće izliva u prostor ispod kože. Kod modrica reč je o potkožnom kapilarnom krvarenju kod kojeg je količina krvi mala i raspoređena na relativno velikoj površini.

 

Tagovi: