Preskakanje doručka loše po zdravlje

by | mart 3, 2011

Da je doručak najvažniji obrok u toku dana, odavno je poznato. Međutim, naučnici su utvrdili da između preskakanja jutarnjeg obroka i kardiovaskularnih bolesti postoji veza. Osobe koje izbegavaju da jedu pre devet časova često imaju povišen loš holesterol i sklonije su gojaznosti.

Preskakanje doručka loše po zdravlje

Učestalo preskakanje doručka može negativno da utiče na kardiovaskularni sistem i ima kao posledicu pojavu lošeg holesterola, pokazali su rezultati australijskog istraživanja objavljenog u američkom naučnom časopisu AJCN (American Journal of Clinical Nutrition).
Trebalo je da ispitanici odgovore koliko obroka dnevno imaju, pri čemu je preskakanje doručka definisano kao nekonzumiranje hrane između šest i devet časova ujutru.

Preskakanje doručka loše po zdravlje

Preskakanje doručka loše po zdravljeNutricionisti koji su sproveli istraživanje ustanovili su da su pojedinci koji su se izjasnili da ne jedu ujutru imaju širi struk, povišen insulin i loš holesterol.
Radi se, kako su istakli stručnjaci, o tome da je mozak, nakon osam sati sna, u stanju hipoglikemije (pad šećera u krvi) tako da su mu, za ponovno pokretanje, potrebni ugljeni hidrati. Te materije su prisutne, pre svega, u hlebu i žitaricama, pa je zato dobro da doručak bude bogatiji takvim namirnicama.
Takođe, šećer u krv, a zatim i mozak, može dospeti veoma brzo i posle voćnog doručka.
Osim gojaznosti, kod osoba koje duži vremenski period izbegavaju doručak mogu se javiti i problemi sa kardiovaskilarnim sistemom, pa mnoge države popularišu jutarnji obrok kao neophodan za dobro zdravlje svakog pojedinca.

Preskakanje doručka loše po zdravlje

Tagovi: