Bez izgovora: 6 najboljih treninga za vitku i zategnutu figuru

by | april 11, 2016

Vežbanje je najteža, ali i najučinkovitija metoda za lep izgled i zdravlje tela. Uz pomoć profesionalnih trenera predstavljamo 6 vrsta vežbanja – pilates, joga, bokva, kros fit, spining i aerobik.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako bismo vas motiviSali otkrivamo vam detaljan opis ciljane vežbe svake pojedinačne vrste treninga koju možete izvesti kod kuće i zaljubiti se u svoje izdefinisano telo.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Pilates

Svesno i kontrolisano izvođenje pokreta zasnovano na izvornoj tehnici Džozefa Pilatesa jedno je od najpopularnijih vrsta rekreacije danas među ženama širom sveta. „Jedna od ključnih sastavnih delova pilatesa jeste izvođenje vežbi uz pravilno disanje kojim se smanjuje stres, a jača celokupna muskulatura“, istaknula je instruktorica fitpilatesa Maja Grzelja navodeći sve prednosti ove vrste rekreacije koju zovu i ključem aktivne dugovečnosti.

Pročitajte i… Tanak struk i savršeno oblikovana zadnjica za samo dve nedelje!

Članak se nastavlja posle reklama

Učinak pilatesa na telo

Pilates opušta od napetosti i povećava samopouzdanje, a rezultat je ravno držanje tela koje izgleda čvrsto, oseća se revitalizirano i pokreće se s lakoćom.

Članak se nastavlja posle reklama

Tip žena kojem ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara

Ovo je idealna vrsta rekreacije za sve koji žele da postignu ravnotežu tela i duha, te postepeno radei na snazi, što kao rezultat ima vretenaste i dubinske snažne mišiće.

Članak se nastavlja posle reklama

Tri, četiri…sad!

„Uzmite vreme za sebe, osluškujte potrebe tela, šta mu smeta ili gde nije snažno i dovoljno čvrsto. Pružite mu neophodnu aktivnost jer ono je jedino što zaista imate. Uz pilates će vaše telo biti vitalnije, a vaš svaki sledeći korak samouvereniji“, poručila je Maja Grzelja.

Članak se nastavlja posle reklama

Ostale vežbe pogledajte na sleećim stranama…

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Joga

Vežbe kojima je krajnji cilj unutrašnja ravnoteža i svest o vlastitom potencijalu prepoznate su sve više od strane onih koji praktikuju jogu u svrhu „ispravnog načina življenja“. „S obzirom da su žene podložne hormonskim, emotivnim i mentalnim promenama ravnoteže njihova potreba za rekreacijom koja će ih dovesti u stanje opuštenosti i bolje psihofizičke forme postala je nužna“, ističe instruktorica joge Sandra D. Bianco.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Bez masnih naslaga: 6 najboljih vežbi za donji stomak

Učinak joge na telo

Joga smanjuje uticaj stresa na telo, poboljšava probavu, jača imunitet, kardiovaskularni sistem i poboljšava cirkulaciju i to sve zahvaljujući vežbama sinergije potpunog disanja i naravno jačanja snage tela. Takođe, joga ima pozitivan učinak na smanjenje telesne mase jer ubrzava sagorevanje kalorija i smanjuje lučenje kortizola.

Članak se nastavlja posle reklama

Tip žena kojem ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara

Danas postoje razni stilovi joge – dinamična joga, joga za opuštanje, joga za hormone, joga za trudnice, joga za stariju generaciju… Stoga je upravo zbog svoje raznolikosti i temeljnog cilja – uravnoteženja, joga lako prilagodljiva potrebama svake žene. Ukoliko, osim dubokog stanja opuštenosti i ravnoteže želite da postignete i fleksibilno, vitalno, čvrsto i mladoliko telo, joga u kratkom vremenu i to može da vam obezbedi.

Tri, četiri…sad!

Zahvaljujući raznolikosti i temeljnom cilju uravnoteženja, joga je lako prilagodljiva potrebama svake žene. Joga se zapravo može definisati kao izbor zdravijeg načina života ili čak kao lični put razvoja – stoga se svako može baviti jogom.

A photo posted by Jenny Leigh (8675309leigh) on

3. Bokva

Bokva (bokwa) plesni fitnes program novitet je na našem tržištu, a bazira se na intenzivnom kardio treningu koji kombinuje elemente afričkog plesa Kvaito. „Specifičnost ove vrste rekreacije je ispisivanje slova i brojeva po podu integrisanih u plesne korake koji se izvode uz dinamičnu muzičku podlogu“, objašnjava instruktorka Bokve Sania Švigir.

Pročitajte i… Za telo poput Adrijane Lime radite ovakve vežbe

Učinak Bokve na telo

Mršavljenje i skidanje potkožnog masnog tkiva uz podizanje dobrog raspoloženja, koordinacije pokreta i motivaciju cilj je ove vrste treninga.

Tip žena kojem ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara

Naučnici su dokazali da je ples najlakša metoda mršavljenja. Zato je Bokva idealna za sve koji ne žele da se opterećuju koreografijom, a žele da poje ples i vežbanje u jedno. Pored toga, pasivni način života uzrokuje nakupljanje stresa i energije kojih se lako možete rešiti kroz ovakvu neopterećenu formu treninga, a ujedno i da ojačate muskulaturu i izgled vašeg tela.

Tri, četiri…sad!

U odabiru vrste vežbanja potrebno je da osluškujete sopstveni  karakter i sklonosti, trening vas mora motivisati da ga prihvatite kao stil života i odnosite se prema njemu kao prema potrebi tela za hranom. Bokva iz svakog pojedinca izvlači najbolje i na telu ostavlja trag zdravlja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Spining

Spining je grupni trening na sobnom biciklu uz vođstvo i motivaciju instruktora koji je nastao kao priprema za takmičenje biciklista, Džonija Goldberga. „Svaki trening planiran je unapred, a vežbe su ciljane i usmerene na potrebe grupe, muzika je bitan element jer motiviše, te je neophodna priprema za svaki čas prema opterećenju i frekvenciji okretanja pedala“, navodi instruktorka spininga Klara Benko.

Pročitajte i… Oblikovani i čvrsti trbušnjaci za samo 15 minuta dnevno

Učinak spinninga na telo

Spining program kreiran je kako bi podstakao zdravlje, ali i postizanje ciljeva raznih životnih stilova bez obzira na godine, sposobnost, koordinaciju i razgibanost. Redovnim treningom ostvaruje se snaga i brzina, izdržljivost, bolja koordinacija i kondicija. Vožnjom bicikla brzinom od 18 do 24 km/h sagoreva se 450 kalorija na sat.

Tip žena kojem ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara

Trening spininga može se prilagoditi trenutnoj sposobnosti osobe i njenih mogućnosti vežbanja. Preporučuje se ljudima s prekomernom težinom, osobama nakon rehabilitacije ili koje dugo nisu bile fizički aktivne, mladim mamama, trudnicama, ali i osobama treće životne dobi.

Tri, četiri…sad!

Svaka žena koja zna da vozi bicikl spremna je za Spining. Nikakva vežba ili prethodno znanje nije potrebno. Promene na nogama (mišićima i tkivu), ali i na celom telu vide se iz dana u dan, što je najveća nagrada svim vežbačima.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Aerobik 

„Aerobna aktivnost radi se u grupama pod stručnim vođstvom instruktora uz muziku, a za cilj ima razvoj i održavanje funcionalnih sposobnosti, unapređenje motoričkih sposobnosti, oblikovanje mišića i redukciju potkožnog masnog tkiva“, navodi instruktorka aerobika Marija Andijašević.

Pročitajte i… 6 najboljih vežbi za poboljšanje kondicije

Učinak aerobika na telo

Održavanje psihofizičkog zdravlja rezultat je vežbanja aerobika koji jača imunitet, te menja držanje tela, oblikuje mišiće i stvara skladne pokrete. Pored toga, socijalizacija u grupi jača samopouzdanje.

Tip žena kojem ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara

Zavisno od okolnosti, trebalo bi odabrati pravu vrstu treninga. Ovakav vid rekreacije idealan je za osobe koje imaju dosta energije i muzika im je jak motivacijski faktor.

Tri, četiri…sad!

Fizička aktivnost, odnosno kretanje je jedna od najosnovnijih ljudskih funkcija. Ljudsko telo je građeno za kretanje, a ne sedenje. Zato bi se trebalo baviti vežbanjem, a grupnim programima bar tri puta nedeljno.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Kros fit

Kros fit je grupni način vežbanja, ali sa individualnom pažnjom u kojem je svaki trening mini takmičenje gde se svi učesnici trude da treniraju što bolje u što kraćem vremenskom roku. „Polaznici treninga prvenstvno se bore protiv sebe samih, a onda i protiv drugih koji su približno istih fizičkih sposobnosti“, istaknuo je Vanja Grgec instruktor Kros fit treninga koji tvrdi kako je danas u ljudima potrebno njegovati takmičarski duh da bi dali najbolje od sebe u svim aspektima života.

Pročitajte i… Kombinovani trening: Evo kako je Goca doterala liniju

Učinak Kros fita na telo

Kros fit je koncept vežbanja koji se bazira na poboljšanju svih performansi tela. Kombinacija izgradnje mišićne mase, gubljenje masnih naslaga, te rada na kondiciji i radnom kapacitetu, odnosno sposobnosti tela da radi više fizičkih stvari u kraćem vremenskom periodu.

Kojem tipu žena ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara

Ovaj trening je idealan izbor za sve one koji žele bolje da se osećaju i imaju rezultate u što kraćem roku, te primarno poradei na svojim „slabim“ tačkama – kondiciji, snazi i zdravlju.

Tri, četiri…sad!

Nikada nije bilo lakše dovesti se uz formu uz pomoć pametnog vežbanja i zdrave ishrane, nego što je to danas slučaj. Načini i vrste vežbanja dosegnuli su maksimum i u svrhu promocije zdravlja čoveka svakom pojedincu su na raspolaganju 0-24 sata: Važno je samo da se napravi prvi korak i krene u borbu protiv lenjosti.

Tagovi: