Vežbe koje pobeđuju nesanicu i stres: Radite ih pre spavanja

by | novembar 17, 2023
Vežbe koje pobeđuju nesanicu i stres: Radite ih pre spavanja

Ako ne možete da zaspite noću i preopterećeni ste problemima, isprobajte vežbe koje pobeđuju nesanicu i stres. Japanci to rade svako veče.

Da li ste znali da je nesanica usko povezana sa prekomernom težinom? A reč je o glavnim  problemima s kojima se većina ljudi danas suočava. Studija objavljena u časopisu JAMA (Journal of the American Medical Association) pokazala je da gojazne osobe spavaju mnogo manje od ispitanika koji imaju normalnu telesnu težinu. Ako imate problem sa spavanjem, a želite da smršate – prvo rešite prvi problem. A u tome će vam pomoći japanske vežbe koje su se odlično pokazale u slučaju povišenog stresa i nesanice.

Vežbe koje pobeđuju nesanicu i stres: Japanske vežbe za zdrav život

Ove vežbe kreirala Mariko Tomoja, i mogu biti ključne za gubitak težine i dobar san. Reč je o ni manje ni više nego o jogi, drevnoj disciplini koja je poslednjih godina stekla veliku popularnost zahvaljujući svojim višestrukim prednostima. U stvari, kreatorka glavnog japanskog kanala za jogu, B-Life, Mariko Tomoja, otkrila je da ove vežbe pomaže u borbi protiv nesanice, oslobađanju od stresa i smanjenju anksioznosti.

Kvalitetan san može uticati na gubitak težine. Stoga je pristup jogi koji predlažu ova dva japanska stručnjaka idealan. Praktikovanje kratkih sesija opuštajuće joge i disanja pre spavanja pomaže vam da zaspite tako što opušta telo i oslobađa nakupljenu napetost.

Pre nego što isprobate ove tehnike, važno je razumeti da naš autonomni nervni sistem ima dve komponente: jedna aktivira telo, a druga izaziva opuštanje. Ove vežbe nastoje da uravnoteže obe. Vežbe treba izvoditi u slabo osvetljenom okruženju (možete ih izvoditi i u mraku). Možete pustiti i neku opuštajuću muziku.

Kako se izvode vežbe

1. Poza „kornjača“

U knjizi ‘Joga za spavanje’ stručnjaka za jogu, Mariko i Tomoja, nalazi se nekoliko vežbi koje možete da uradite pre spavanja, poput ove „kornjača“ poze. Da biste izveli ovu vežbu, počnite tako što ćete spojiti tabane i nežno otvoriti kukove. Poravnajte stopala u prednji položaj, stvarajući svojim nogama dijamantski oblik.

Ovaj poseban položaj funkcioniše tako što olabavi zglob kuka i podstiče bolju cirkulaciju krvi u karlici. Odvojite vreme da opustite leđa i lumbalni deo. Gurnite obe ruke ispod listova i oko stopala sa strane. Dok udišete, izdužite kičmu, a dok izdišete, nagnite se napred.

2. Položaj „polu petlja“

Zauzmite sedeći položaj i ispružite jednu nogu. Savijte drugu nogu i stavite je na ispruženu nogu. Obavezno držite leđa uspravno. Lagano nagnite torzo napred, pazeći da jedno koleno ostane preko drugog. Koristite laktove da poduprete svoje telo na podu.

3. Vežba „skeniranje tela“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kitsune Books (@kitsunebooks)

Ovaj pristup, koji se pominje u knjizi, naziva se „skeniranje tela“. To podrazumeva da postanete svesni svog tela. Da biste to mogli da uradite, sledite sledeće korake:

  • Lezite na leđa, ispružite noge i ruke izatvorite oči.
  • Pomerite vrat i osetite njegovu težinu. Zatim opustite glavu u sredini i otpustite napetost lica.
  • Opustite očne jabučice i mišiće lica i grudi.
  • Opustite stomak i karlicu.
  • Opustite gluteus i noge.
  • Sa svakim izdahom otpustite napetost i osetite kako tonete u krevet.
  • Dišite lagano kroz celo telo.

SergeyChayko/gettyimages.co.uk