Gasovi i nadimanje u stomaku: Šta sve uzrokuje ove neprijatne pojave?

by | februar 26, 2023
gasovi i nadimanje u stomaku

Gasovi i nadimanje u stomaku se dešavaju svima, ali ponekad mogu biti pomalo nezgodni. Evo stručnog vodiča za držanje ovih neprijatnih pojava pod kontrolom.

Normalno je da s vremena na vreme imamo gasove, ali kada se to dešava često, to može potkopati naše samopouzdanje. I dok se razlikuje među pojedincima, u proseku emitujemo gasove (kako iz usta- podrigivanjem, tako i iz zadnjice) između 12 i 25 puta dnevno.

Gasovi i nadimanje u stomaku

Gas se nakuplja u digestivnom traktu na dva načina: gutanjem vazduha ili kao nusproizvod crevnih bakterija koje razlažu hranu. Ispuštati malo gasova je neizbežno i savršeno normalno, ali mnogo gasova može biti znak osnovnog zdravstvenog problema.

Tokom varenja, hemikalije koje se nazivaju enzimi razgrađuju hranu tako da se mogu apsorbovati u tankom crevu. Tokom ovog procesa, neki nesvareni šećeri, skrob i vlakna dospevaju u debelo crevo. Tamo fermentiraju dok bakterije u crevima pokušavaju da ih razbiju. Ovo proizvodi gasove, uključujući ugljen-dioksid i vodonik-sulfid, koji se oslobađaju u vidu nadutosti.

Zarobljeni gasovi mogu izazvati bol i nelagodnost. Ako osetite bolan zarobljeni vetar, verovatno ćete ga osetiti u stomaku i donjem delu stomaka. Uobičajeni simptomi zarobljenog vetra uključuju naduven stomak, nadimanje ili podrigivanje, grčeve u stomaku, šum ili grkljanje, mučninu i bol kada se savijate ili vežbate.

Uzroci gasova i nadimanja

Mnogi faktori, od  gena do osnovnog zdravstvenog stanja, mogu dovesti do povećanih gasova, nadutosti i nadimanja. Ali možete smanjiti neželjene probleme sa vetrom – prvi korak je da identifikujete izvor problema. Evo nekih od mogućih razloga:

 • Ako prebrzo jedemo ili pijemo, gutamo vazduh, koji se zatim oslobađa kao podrigivanje i ispuštanje vetrova. Gutanje vazduha, ili aerofagija, kako to doktori nazivaju, takođe može biti uzrokovano žvakanjem, pušenjem, začepljenim nosom i nošenjem proteza koje ne pristaju kako treba. Uobičajeno je da osetite zarobljeni vetar nakon jela.
 • Namirnice koje izazivaju gasove i nadimanje su kupus, karfiol, prokulice, brokoli, sušeno voće i pasulj jer imaju tendenciju da sadrže mnogo teško svarljivih vlakana i šećera. Ali oni su neverovatno važni u ishrani, posebno za detoksikaciju jetre.
 • Ako sumnjate na ovu hranu, pre nego što je konzumirate, vodite dnevnik simptoma (nadutost, nadimanje, gasovi) nakon obroka. Moguće je da samo određene vrste povrća ili mahunarki izazivaju probleme. Sirovo povrće, kao što je kupus, može biti problematično za vas, ali lagano kuvano na pari možda i ne – pa zabeležite kako reagujete u odnosu na način kuvanja hrane koju konzumirate.
 • Zaslađivači kao što su ksilitol i sorbitol — koji se obično koriste u napitcima sa smanjenim kalorijama, žvakaćim gumama, slatkišima, kolačima i keksima — izazivaju nadimanje jer nam nedostaju enzimi potrebni za njihovo varenje. Bilo koji zaslađivač koji se završava sa „-tol“ može izazvati probleme.
 • Fruktoza je voćni šećer koji se nalazi u stonom šećeru, zaslađivačima i sirupima, suvom voću, sokovima i drugoj prerađenoj hrani i pićima. Naša tela ne mogu da svare previše fruktoze u jednom trenutku i ona se može brzo nakupiti u našim telima. Jedna jabuka ili čaša soka od pomorandže od 200 ml sadrže oko 6 g fruktoze, a neka gazirana pića imaju i do 50 g za jednu konzervu ili flašu. Za mnoge od nas, nesvarena fruktoza stiže do debelog creva – gde fermentira i proizvodi gas.
 • Bakterije creva igraju ključnu ulogu u varenju. Oko 500 različitih vrsta bakterija nalazi se u debelom crevu i svačiji mikrobiom – kako je ova mešavina bakterija poznata – je jedinstven. Kako bakterije stupaju u interakciju sa nesvarenim ugljenim hidratima u crevima, one proizvode niz različitih gasova koji mogu dovesti do preteranog ispuštanja vetra i nadimanja.
 • Na naš mikrobiom utiče naša ishrana, način života i upotreba antibiotika. Sve ovo može dovesti do značajnih promena u gasovima koje proizvodimo. Zato antibiotici ponekad mogu izazvati nadimanje i zašto probiotici — koji sadrže takozvane prijateljske bakterije — mogu poboljšati ravnotežu korisnih bakterija i smanjiti nadimanje i druge želučane simptome. Probiotička pića i jogurti su lako dostupni, a fermentisana hrana kao što su kiseli kupus i kimči takođe obezbeđuje probiotike.
 • Lekovi uključujući ibuprofen, statine i antimikotike ponekad mogu izazvati nadimanje. Razgovarajte sa svojim lekarom ako sumnjate da lek koji redovno uzimate izaziva probleme sa vetrom.
 • Sindrom iritabilnog creva (IBS) pogađa čak 1 od 5 osoba i može nastati usled prebrze ili sporog prolaska hrane kroz creva, preosetljivih nerava u crevima, netolerancije na hranu i stresa. Takođe može izazvati grčeve u stomaku, nadimanje, dijareju i zatvor. Oni imaju tendenciju da dođu i prođu tokom vremena, a epizode ​​mogu trajati danima, nedeljama ili mesecima. Razgovarajte sa svojim lekarom, koji vam može predložiti plan upravljanja. Ovo može uključivati pridržavanje plana ishrane poznatog kao FODMAPs dijeta, za koju je klinički pokazano da pomaže kod simptoma IBS-a, međutim mora se pratiti uz nadzor dijetetičara.
 • Netolerancija na laktozu nastaje kada ne proizvodimo dovoljno laktaze, enzima potrebnog za razgradnju i varenje mlečnih šećera. Znaci upozorenja uključuju prekomerno nadimanje, kao i dijareju, nadutost, bol u stomaku ili mučninu nakon konzumiranja mlečne hrane koja sadrži laktozu, kao što su mleko i sir. Razgovarajte sa svojim lekarom ako sumnjate da ga imate.
 • Celijakija se javlja kada vaš imuni sistem reaguje na gluten koji se nalazi u mnogim namirnicama. Može izazvati simptome kao što su nadimanje, nadutost, zatvor, dijareju, gubitak težine i probleme sa kožom. Pogađa oko 1 od 100 ljudi i često se javlja u porodici. Lekar može dijagnostikovati celijakiju jednostavnim testom krvi.

6 koraka koje možete preduzeti

 1. Vodite dnevnik hrane da biste identifikovali hranu koja izaziva vetar – i izbegavajte je.
  Jedite manje obroke, češće – i polako žvačite hranu. Ovo daje amilazi u pljuvački više vremena da počne da razgrađuje ugljene hidrate što može pomoći u sprečavanju viška vetra.
 2. Pijte puno vode — ovo smanjuje rizik od zatvora i pokreće stvari.
 3. Pijte čaj od nane – sadrži eterična ulja za koja se pokazalo da smanjuju nadimanje i nadimanje.
 4. Vežbanje za poboljšanje varenja — studije potvrđuju da će lagane vežbe, kao što su hodanje ili nežna vožnja biciklom, smanjiti simptome. Veruje se da vežba pomaže materiji da se kreće kroz creva, tako da može pomoći i kod zatvora.
 5. Proverite svoj unos vlakana – većina nas ne jede dovoljno vlakana. Preporučuje se oko 30 g dnevno. Voće, povrće i integralne žitarice kao što su hleb od integralnog brašna, ovas i kinoa su dobri izvori.
 6. Razgovarajte sa lekarom ako imate druge simptome kao što su gasovi i nadimanje u stomaku, bol, dijareja, zatvor, hronično podrigivanje ili ima krvi u izmetu – to bi moglo biti znak nečeg ozbiljnijeg.

 

L&Z preporuka

Flobian® – prirodno rešenje za nadutost u stomaku

Flobian® pomaže kod nadutosti i gasova u stomaku, a izuzetno se uspešno primenjuje širom Evrope i Amerike kao prirodan, potpuno siguran i detaljno ispitan.Z

Redovno korišćenje preparata Flobian® pomaže da se ublaže svi simptomi iritabilnog kolona (nervozna creva)- nadutost, gasovi, bol…

lepotaizdravlje.rsAndreyPopov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Promo