Zemlja, beton ili tartan? Koja podloga za trčanje je idealna i najbezbednija?

by | 1 marta, 2023
podloga za trčanje

Idealna podloga za trčanje neophodna je kako bi džoging bio efikasan i prijatan, bez bojazni od povreda zglobova i kolena.

Odmereno trčanje na travi, nepredvidivo trčanje na betonu ili vežbanje brzine na stazi? Različite podloge i formati utiču na prirodu trčanja na različite načine, što znači da na različite načine utiču i na naše mišiće, mišićno-skeletni sistem i opterećenje tela u celini.

Asfalt, staza i neravni teren- idealna podloga za trčanje je…?

Osnovna razlika između svih površina za trčanje je stepen njihove krutosti, što direktno utiče na to kako trčimo, koji mišići su intenzivnije uključeni, kako funkcionišu zglobovi i naše telo u celini. Dakle, kada treniramo na tvrđoj podlozi – asfaltu ili betonu – naše telo se prilagođava da smanji opterećenje zglobova. Počinjemo da trčimo glatko i fleksibilnije, marljivo savijajući kolena.

Istovremeno, tokom takvih trčanja mnogo je lakše držati tempo, što vam omogućava da brzo ubrzate i radite tempo vežbe. Ali postoje i nedostaci: asfalt je prilično tvrda površina, što znači da u nedostatku ispravne tehnike postoji visok rizik od povreda.

Za početnike je bolje početi sa podlogom koja „oprašta“ – na primer, tartanom ili zemljom. Kada trčite po mekim podlogama, manje je udarnog opterećenja i potrebe za amortizacijom. U isto vreme, trčanje po mekim podlogama angažuje i jača više mišića nogu nego trčanje po trotoaru.

Trčanje po prirodnom terenu je definitivno odličan način da dodate raznolikost vašoj rutini trčanja. Štaviše, površina tla je mnogo mekša od asfalta i dobro upija. Udarno opterećenje na zglobove je manje, pa je manji rizik od povreda. Međutim, zbog raznovrsnosti terena, svaki korak mora biti kontrolisan. A na to se troši dodatna snaga.

A sa druge strane, učimo da se prilagođavamo uslovima koji se brzo menjaju, kontrolišemo dužinu koraka, učimo pravilni doskok stopala na podloga. Štaviše, ne trenira se samo koordinacija, već i mišići, ligamenti stopala – ovo je veoma važno za sve trkače.

Trčanje na tlu je pogodno za trkače početnike čiji mišićno-skeletni sistem nije spreman za povećana udarna opterećenja. Međutim, ako niste sigurni u svoje sposobnosti i zabrinuti ste da nećete moći da se nosite sa prirodnim preprekama, pokušajte da trenirate u areni ili na stadionu.

Savršeno glatka površina koja apsorbuje udarce, odlično prianjanje – sve ovo čini stadione i arene odličnim mestom za trening trčanja. Posebno za početnike.

Ovde možete raditi posebne vežbe trčanja, trenirati prepone, kao i izvoditi trening sprinta koji ima za cilj razvijanje brzinskih veština – ovo je veoma važno ako stalno učestvujete u startovima i nastojite da poboljšate vreme završetka i pobedite lične rekorde. Inače, veliki plus sportske hale/sale je mogućnost trčanja tokom zime i niskih temperauta.

Najefikasnije površine za trčanje

Svi premazi na različite načine utiču na mišiće, mišićno-skeletni sistem i ligamente i, shodno tome, i na rezultat. Zbog toga je kombinacija različitih vrsta površina i formata za obuku idealno rešenje. Prvo, redovno trčanje vam neće dosaditi, a drugo, vaše telo će uvek biti u dobroj formi.

Međutim, da bi ovo bilo efikasno, potreban je pravi pristup. Pre svega, treba da razmislite koji cilj ste sebi postavili i za koja takmičenja se spremate.

Kada se pripremate za maraton na betonu, naravno, potrebno je povećati količinu treninga trčanja na asfaltu. Između treninga u areni ili na stadionu – razlika je beznačajna, posebno ako se pripremate za startove od 5-10 km. Ali, ako se pripremate za takmičenja na stazi, potrebno je da trenirate na stadionu 1-2 puta nedeljno u specijalnim patikama.

Iskusni trener će vam pomoći da shvatite kako pravilno mešati površine. On će napraviti optimalan plan treninga na osnovu vaših ciljeva, postaviti pravu tehniku. Pored toga, savetujemo vam da slušate sebe i izaberete tip koji vam se sviđa.

 

Lepota i zdravljeIvanko_Brnjakovic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.