Ruke odaju godine: 7 grešaka koje čine da koža ruku brzo stari

by | 1 marta, 2023
ruke odaju godine, ruke, nokti, starenje

Neće samo sedi pramenovi i prve bore odati vaše godine. Jedan pogled na vaše ruke dovoljan je da pokaže koliko ste tačno stari. Izbegavajte ovih sedam grašaka u nezi ruku koje oštećuju  nokte i otkrivaju godine

 

Ruke i starenje: Kako naše ruke odaju godine?

Koža ruku je uvek na udaru – njima radimo, pišemo, njih držimo u vodi… Negovanje kože ruku trebalo bi da počne još u tinejdžerskim danima. Vodite računa da vam ruke budu hidrirane, a nokti uredni.

Kako godine budu odmicale tako će koža postati grubja, menjaće se oblik prstiju, pojaviti prve promene boje kože, a potom i diskoloracije i hiperpigmentacije. Vene postaju izraženije. Da biste sve ovo sprečili, jako je važno da pravilno negujete kožu ruku.

 

Greške zbog kojih ruke izgledaju starije

Sve mi ponekad zaboravimo na stanje svojih ruku, ali ove greške su najčešće.

Ne negujete ruke adekvatno

Da, krema za ruke jeste vaš najbolji prijatelj. Nakon svakog izlaska napolje, pranja ruku, pranja sudova, raspoređivanja veša… Svakog posla koji ima za posledicu oštećenje kože ruku, obavezno nanosite hidratantnu kremu. Nekada, biće potrebno da naneste kremu i desetak puta u toku dana. Ako baš i nemate uslova da se mackate stalno, gledajte da kremu za ruke koristite najmanje tri puta dnevno: ujutro, uveče i jednom u toku dana. Svake ili svake druge večeri trebali bi da ruke namažete obilno masnom kremom, idealno bi bilo vazelinom. Takođe, u određenim godinama bilo bi dobro da razmislite o antiage kremi za ruke. I nezaboravite: baš kao i licu, koži ruku je neophodan SPF faktor.

Ne koristite rukavice

Koži ruku je neophodna zaštita. Zimi, kada izlazite napolje, obavezno zaštitite ruke. Takođe, neophodan vam je i radni par rukavica: za baštu, uređenje kuće, pranje sudova, kupatila… Nema ništa štetnije za kožu ruku nego što je direktno izlaganje prljavštini i agresivnim hemikalijama.

Ne hranite se dobro

Promene na noktima koje su u vezi sa starenjem(žuta nijansa, delaminacija, deformacija) mogu se pojaviti prerano i ukazivati na deficit nekih nutritijenata. Konkretno, koilonihija – stanjivanje nokatne ploče – često ukazuje na anemiju ili nedostatak vitamina B2.

Svaka restriktivna dijeta koja isključuje važne vitamine i minerale iz ishrane, kršenje principa racionalne ishrane, šteti stanju noktiju i ruku. Posebno su podmukle mono-dijete, kada se celokupna dnevna ishrana zamenjuje jednim ili dva proizvoda. U ovom slučaju, u ishrani nedostaju esencijalne aminokiseline, vitamini i elementi, što nesumnjivo pogoršava stanje noktiju i ruku. Ponekad, da bi se utvrdio nedostatak hranljivih materija, potrebno je uzeti test krvi i, u slučaju izraženog nedostatka, piti vitamine striktno u skladu sa lekarskim receptom.

 

Grickate nokte

Ruke sa upalom u periungualnom području ne izgledaju niti lepo, niti mlado. U međuvremenu, onihofagija (grickanje noktiju) je bolest koja se javlja ne samo kod dece, već i kod odraslih. Loša navika grickanja noktiju i mekih tkiva pored njihzahteva lečenje. Ali u isto vreme, važno je shvatiti da ovaj problem nije samo psihički, već i fizički. Nepažljivo iščupana zanoktica može dovesti do niza izuzetno neprijatnih i dugotrajnih posledica: upale i gnojenja kože, pa čak i trovanja krvi. Pored toga, pukotine i mikrotraume koje nastaju prilikom grickanja noktiju mogu dovesti do njihovog raslojavanja, stanjivanja nokatne ploče, pa čak i oštećenja matriksa noktiju. Sve ovo će, naravno, uticati ne samo na zdravlje noktiju, već i na njihov izgled, a dodatno će naglasiti promene vezane za uzrast.

 

Nokti i starenje – Šta oni govore o vašim godinama?

Mladi nokti su sjajni i glatki. Osnova nokta je nežno roze, ivica čisto bela. Sa godinama, tekstura, debljina, boja, čvrstoća noktiju više nisu iste kao ranije. Da bi vaši nokti uvek izgledali sveže i zdravo izbegavajte ove greške:

Loše odabrana boja noktiju

Kao i sa odećom, nemojte slepo pratiti trendove. Svetle sivo-plave nijanse nisu pogodne za žene sa bledom kožom i izraženim venama. Intenzivna ljubičasta i boja mokrog asfalta zabranjena je one žene koje ne bi želele da skreću pažnju na staračke pege na rukama.
Nude nokti su uvek stilsko rešenje, a odgovara svim uzrastima, ali ga izbegavajte ako imate problema sa kutikulom i nokti su vam nerqvni,  je uvek u modi i visoko se ceni. Ali ako imate problema sa kutikulom i ne možete da pobedite neravnine, onda će goli manikir naglasiti postojeće probleme.
Koralne nijasne dobre su ako ste već dobili prvu boju, što znači da treba da ih čuvate za kasno proleće i leto.  Isto pravilo važi za neonske boje, žutu, narandžastu, fuksiju. Zeleni i braon lakovi se, sa druge strane, čuvaju za hladno vreme.

Loše negovane zanoktice

Da biste uopšte imale dobar manikir, zanoktice moraju biti uredne. Možete ih negovati kod kuće, redovno mazati kremama i uljima, te održavati urednim. Neophodno je da ih nabijate bar jednom nedeljno, a nega uljima bi trebalo da bude svakodnevna.

Loš oblik  noktiju

Kada su vam ruke mlade, koža zategnuta i besprekorna, možete da nosite koji god oblik noktiju želite. Kako godine odmiču, nepravilnosti na rukama postaju sve uočljivije, pa čak i da se menja oblik prstiju. Sada je za vas idealn oblik meki kvadrat – koji podrazumeva da sečete nokte paralelno sa konturom prstiju.

 

 

 

 

 

 

bokan76/gettyimagesplus