10 navika koje će vam ODMAH podići samopouzdanje

by | avgust 3, 2017

Ako je vaše samopouzdanje krhko, usvojite ove navike koje će vam pomoći da se osećate dobro u svojoj koži.

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Zaustavite svog unutrašnjeg kritičara

Članak se nastavlja posle reklama

Nema ništa loše u konstruktivnoj samokritičnosti, ali kada unutarnji kritičar radi protiv vas, to znači da je vreme za promenu. Koliko ste puta pomislili da ste manje sposobni od drugih ili posumnjali u vlastitu vrednost? Sve su to destruktivne misli koje uništavaju vaše samopouzdanje.

2. Pronađite motivaciju

U trenutku kada postavite ciljeve, lakše ćete odrađivati svakodnevne obaveze. Kada imate motivaciju, bez obzira na to bila ona kratkoročna ili dugoročna, suočavanje sa životnim teškoćama također postaje lakše.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Radite na sebi

Niste zadovoljni svojim životom ili karijerom i spremni ste za veliku promenu? Neka ona započne usvajanjem novih znanja. Stara poslovica kaže da učimo dok smo živi i zato nemojte misliti da je kasno za upisivanje nekog kursa ili seminara koji može promeniti tok vaše karijere.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Svake večeri zapišite zašto cenite samu sebe

Odaberite maleni dnevnik u koji ćete svake večeri pre spavanja u tri rečenice opisati koji su vaši kvaliteti i zašto cenite samu sebe. U trenutku kada je vaše samopouzdanje poljuljano, prelistaćete dnevnik i videti koliko vredite.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Pomognite drugima

Nije tajna da su altruisti najsrećniji ljudi. Dokazano je da pomaganje drugima u nama budi osećaj sreće i zadovoljstva kakav se može postići jedino nesebičnim delima. Umesto fokusiranja na vlastite slabosti, fokusirajte se na pružanje pomoći ljudima oko sebe i ubrzo ćete primetiti da vaše samopouzdanje raste.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i…20 stvari koje će vas usrećiti!

6. Brinite o svom zdravlju

Nikada ne smemo zaboraviti na fizički aspekt osećaja samopouzdanja. Tačnije, briga o sebi i vlastitom zdravlju takođe utiče na to hoćemo li se osećati dobro ili loše u vlastitoj koži. Pritom naglasak nije na izgledu nego na fizičkom zdravlju zahvaljujući kom raste naša mentalna snaga, ali i samopouzdanje.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Svaki dan uradite jednu stvar koja vas plaši

Na ovaj način pobeđujemo vlastite nesigurnosti i suočavamo se s onime što nas sprečava da živimo punim plućima. To ne znači da se svaki dan morate uhvatiti u koštac s novih strahom. Možete iz dana u dan raditi samo na jednom, sve dok ga ne pobedite.

8. Prihvatite neuspeh sa pozitivnim stavom

Članak se nastavlja posle reklama

Od neuspeha ne trebamo strahovati. Nema sumnje da ćemo ga pre ili kasnije doživeti jer je on sastavni deo života. Važno je ne shvatiti neuspeh kao veliku tragediju. Ne odustajte kod prve prepreke jer uvek možete naći način da je zaobiđete. Nemojte se plašiti ni vlastitih grešaka jer su one samo metoda učenja.

9. Ne upoređujte se s drugima

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo je navika zbog koje se često ruši naše samopouzdanje. Neko će uvek biti u boljoj poziciji od vas, stoga ne vredi porediti vlastiti život sa životima drugih ljudi. Umesto toga fokusirajte se isključivo na svoj život i na to kako ga možete poboljšati. Čestitajte sebi na tome koliko ste daleko dospeli do sada i na nedaćama koje ste prebrodili.

10. Okružite se ljudima koji su vam potpora u svemu

Neka vaš život bude rezerviran za ljude koji vas ne sputavaju, koji vam žele samo najbolje, koji podupiru vaše ciljeve, razumiju vaše težnje i koji će vam uvek čuvati leđa.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.