Hobi kao borac protiv stresa

by | 17 januara, 2015

Stres može veoma negativno da utiče na um i telo, ali jedna jednostavna aktivnost tj. zanimacija može ne samo da smanji njegov loš uticaj, već i da obogati život.

Foto: Pixabay, PublicDomainPictures

Foto: Pixabay, PublicDomainPictures

Hobiji su efikasan alat u borbi sa stresom, a tajna je u izboru onog koji je ne samo interesantan, već predstavlja i određeni izazov. Hobi može biti pozitivan i zdrav način da pobegnete od stresa i dnevnih briga, makar to bilo samo na jedan sat dnevno. Kako razvijate svoje sposobnosti u bavljenju hobijem, bićete zadovoljniji i manje osetljivi na stres u poslu i svakodnevnom životu.

Hobi vredan truda će vas učiniti zanimljivijom osobom, a i daće vam priliku da istražite i produbite svoje kreativne sposobnosti. On vam može doneti nova poznanstava sa zanimljivim osobama, a druženja sa takvim osobama će vam znatno pomoći da zaboravite na stres i brige.

Ako vas trenutni hobi više ne zanima ili tražite novi, ovi saveti vam mogu pomoći.

Hobi mora da vas zanima

Nemojte početi da se baviti nekim hobijem samo zato što vaša prijateljica u njemu uživa. Ako vam je to jedina motivacija, verovatno će vam taj hobi uskoro dosaditi. Budite originalni i odaberite onaj koji vas zaista zanima.

Istražite mogućnosti

Internet je najbolje mesto da istražite i sakupite što više informacija o hobiju za koji ste se odlučili. Bilo da se radi o sakupljanju određenih predmeta, umetnosti, izradi maketa ili nečem drugom, postoji puno internet stranica sa korisnim informacijama. Takođe, informacije možete potražiti i u lokalnoj knjižari ili biblioteci.

Hobi koji je pristupačan

Mnogi kod odabira hobija zaborave na ovaj aspekt. Nemojte birati hobije koji vas mogu odvesti u dugove, vezati veće količine vašeg kapitala ili vas na kraju dovesti do frustracija zbog toga što se više ne možete njime baviti iz finansijskih razloga. Hobi uopšte ne mora biti skup kako bi vas ispunio.

Neka hobi bude izazovan

Sakupljanje određenih stvari do kojih je teško doći može biti vrlo izazovan i uzbudljiv hobi. Neki hobiji, poput slikanja, sviranja nekog muzičkog instrumenta ili pečenja kolača, nemaju svojih granica.
Budite realni i nemojte očekivati da ćete odmah savladati neku veštinu. Imate dovoljno vremena da je savladate, a kako se vaše veštine budu poboljšavale, bićete sve više zadovoljni sobom.

Tagovi: