Miris hrane utiče na apetit

by | mart 4, 2013

Da li ste znali da vaše čulo mirisa direktno utiče na apetit, kao i da ljudi imaju neverovatnu sposobnost opažanja mirisa u okruženju – skoro kao detektori dima? Obratite pažnju i primetićete da vam apetit slabi kada vam je nos začepljen usled prehlade.

Uživanje u hrani proizlazi iz uživanja u primamljivim aromama. Doktorka i autorka knjige „Žudnja za hranom“ Dorin Virtu tvrdi da miris utiče na apetit na dva načina: sećanjem koje priziva i putem psihoaktivnih supstanci koje udišemo.

Čulo mirisa direktno je povezano s pamćenjem – kada vas miris određenog parfema podseća vam na bivšu ljubav, ili kada nas miris nekog cveća vrati bar na kratko na nečije venčanje.

Orašasti plodovi, kafa i čokolada, ispuštaju miris koji u mozgu aktivira centar za uživanje i time izaziva osećaj prijatnosti. To je jedan od razloga zbog kojih miris mlevene kafe budi u nama prijatan osećaj kad god otvorimo posudu u kojoj stoji kafa.

Dr Alan Hirš, neurolog i psihijatar iz Čikaga, stručnjak je u području delovanja mirisa na ljudsko ponašanje i emocije.

Ovu povezanost Hirš objašnjava na sledeći način: „Od svih čula, miris najsnažnije utiče na emocije, jer je taj aparat isprepleten s limbičkim sistemom, delom mozga povezanim s emocijama’.

Hirš tvrdi da je potpuno logično da je miris peperminta povezan s mršavljenjem, jer je pepermint stimulans. „Ako se osećate energično, manje ste skloni traženju hrane koja će vam podizati nivo energije. Zato jedete manje i gubite na težini„, zaključio je Hirš.

Izvor: Tportal.hr

Tagovi: