Zaboravite na pića s kriškom limuna!

by | mart 3, 2014

Piće sa kriškom limuna ne bi trebalo naručivati u kafićima i restoranima jer se na njima nalazi veliki broj bakterija, savetuju istraživači.

limun

Naučnici su, naime, testirali koru i pulpu 76 limuna u 21 restoranu i u 70 odsto analiziranih uzoraka pronašli ogroman broj svakojakih bakterija.

Limun je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Rezultati naše studije su, međutim, pokazali da čitav niz mikroorganizama može da opstane na kori i unutrašnjosti citrusa kada se iseče na kriške„, napomenuo je jedan od autora studije.

Gosti ugostiteljskih objekata moraju biti svesni da kriške limuna koje se dodaju u pojedina pića mogu da sadrže potencijalno patogene mikrobe„, dodao je on.

Filip Tierno, profesor mikrobiologije u jednom od medicinskih centara u Njujorku, sproveo je na desetine sličnih testova i konstatovao da je polovina analiziranih kriški limuna kontaminirana – ljudskim izmetom i bakterijama poreklom iz disajnih puteva i kože.

Pojedini uzorci limuna su ukazivali i na prisustvo kandide – gljivičnog oboljenja unutrašnjih organa.

Izvor: Tanjug

Tagovi: