Recept za kuvano vino koje vas neće ostaviti ravnodušnim!

by | januar 6, 2023
recept za kuvano vino

Predstavljamo vam sjajan recept za kuvano vino, jer praznici ne mogu da prođu bez ovog aromatičnog pića! Živeli!

Hajde da se umirimo uz kuvano vino. Uključite muziku, zapalite sveće, pripremite začine i vino i prigrlite prazničnu sezonu. Stvarno je tako jednostavno.

Kuvano vino se neverovatno lako pravi, čak i tokom nedelje, i ispunjava vaš dom prazničnim mirisom.

Recept za kuvano vino

Ovo kuvano vino je za ljubitelje aromatičnog vina. Voćno je i začinjeno, ali vino i dalje ima pun ukus. Možda čak imate sve sastojke kod kuće! Ako je tako, samo petnaestak minuta vas deli od ukusnog napitka!

Kako napraviti najbolje kuvano vino

Sledite pouzdan recept u nastavku i vaše kuvano vino će svaki put ispasti savršeno. Evo nekoliko ključnih saveta:

1) Pažljivo birajte svoje vino.
Koristite pristupačnu bocu Merlota, Zinfandela ili Garnacha.

2) Lagano zagrejte.
Oduprite se želji da zagrejete kuvano vino! Ako vam vino pari, dovoljno je vruće. Vino je delikatno. Zagrevate li ga predugo ili na previsokoj temperaturi, na kraju će vaše vino imati previše začinjen, sirupast ukus, skoro kao suvo grožđe, a alkohol će ispariti.

3) Polako sa začinima.
Možda ćete biti iznenađeni koliko malo začina dodajemo, ali oni su snažni. Nakon prvog gutljaja, možda ćete pomisliti: „Ovo nema dovoljno ljut ukus“, ​​ali obećavam da ćete se predomisliti do svoje druge čaše.

Sastojci za kuvano vino

Imajte na umu da se ovi sastojci vrlo lako umnožavaju. Jedna boca vina daje pet pića (dovoljno za dve do četiri osobe), dve flaše daju 10 pića i tako dalje.

Vino čini okosnicu ovog recepta, tako da je, naravno, vaš izbor vina važan. Neka crvena vina u kojima možete uživati na sobnoj temperaturi neće biti tako prijatna kada se zagreju. Nemojte koristiti skupo vino, jer mu toliko toga dodajemo. Samo izaberite kvalitetno vinoi pažljivo birajte sortu.

Najbolje crno vino za kuvano vino je Merlot, Zinfandel ili Garnacha (koji se takođe naziva Grenache). Ova vina su tamna, voćna i punog ukusa, što znači da mogu da podrže sve začine koje ćemo dodati.

Izbegavajte crvena vina sa visokim sadržajem tanina ili superhrastovog ukusa, kao što je Kaberne Sovinjo. Takođe izbegavajte veoma lagana crvena vina, kao što je Pinot Noir, ne nude dovoljno „mesa“ za začine.

Iscedite jednu narandžu, a drugu isecite na kolutove.  deo svežeg soka od pomorandže u smesu, a zatim ostatak iseći na kolutove.

Trebaće vam štapić cimeta, zvezdasti anis i karanfilić. Celi začini, a ne mleveni, apsolutno su ključni za kuvano vino. Dobra vest je da se celi začini čuvaju duže od mlevenih (čak i nekoliko godina). Nadam se da ih već imate u ostavi – ako ne, vredi ih čuvati za začinjen čaj od đumbira ili za tople kolače.

Alkoholni ukus postaje oštriji kada se zagreje, tako da ćemo uravnotežiti ukuse kao što su samo kašika ili dve pravog javorovog sirupa ili meda. Ljubitelji vina će voleti ovaj recept za prirodno zaslađeno kuvano vino jer nije previše slatko.

Da kuvano vino izgleda još prazničnije, možete ubaciti šaku svežih brusnica u lonac pre serviranja. Možda biste želeli da poslužite i pojedinačne porcije sa dodatnim narandžastim krugovima ili polumesecima, štapićima cimeta i/ili zvezdastim anisom.

Jednostavno pomešajte sve sastojke, poklopite i kuvajte na laganoj vatri dok se vino ne zagreje (oko 30 minuta do 1 sat). Kada se dovoljno zagreje, smanjite temperaturu na najnižu moguću.

Na kraju, poslužite svoje vino u šoljama. Staklene šolje su zabavne jer možete videti kuvano vino.

Rose suvo vino

Med 1 kašika

Zvezdasti anis 2 g

Džem od jagoda 2 kašike (možete izabrati bilo koji drugi koji vam se sviđa)

Grejpfrut 1 kom.

Način kuvanja:

Operite i ogulite grejpfrut, iscedite sok u šerpu, pa dodajte začine i džem, kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri. Zatim dodajte med, rastvorite i sipajte roze vino. Kuvajte oko 5 pet minuta, stalno mešajući i pazeći da ne proključa. Uklonite sa vatre i poslužite toplo.

Savet: Za pripremu kuvanog vina od belih i roze vina potreban je stroži temperaturni režim – takvo piće se ne može zagrejati iznad 50 stepeni. Kada je u pitanju izbor vina, sorte grožđa koje možete izabrati su šardone, rizling, sovinjon blan (za belo) i grenaš ,kaberne frank (za roze ).

 

Kuvano vino sa rumom i kandiranim voćem

Crveno suvo vino 1 l

Rum 200 ml

Med 1 kašika

Narandžasta 1 kom.

Koren đumbira 2 g

Aleva paprika po ukusu

Cimet 2 štapića

Kandirano voće po ukusu

Način kuvanja :

Operite pomorandžu, uklonite kožu. Iscedite sok u duboku šerpu sa debelim dnom, dodajte koru, začine i kandirano voće, zagrejte nekoliko minuta. Zatim dodajte med i vino, kuvajte oko 5 minuta. Na samom kraju sipajte rum, promešajte, sklonite sa vatre i ostavite da se kuva najmanje 30 minuta (najbolje 1 sat). Poslužite kuvano vino vruće, prethodno ukrašeno omiljenim začinima ili koricom pomorandže.

Savet: po želji rum možete zameniti bilo kojim drugim jakim pićem po izboru: rakijom, akvavitom, pa čak i ojačanim vinom.

lepotaizdravlje.rsViorel Kurnosov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Magic cinema/iStock/Getty Images Plus via GEtty Images