Šta je kanikros: Evo kako da počnete da trčite sa svojim psom

by | januar 26, 2022
kanikros

Kanikros će postati vaša omiljena aktivnost, a evo i zašto.

Ove ste godine odlučili da više vremena posvetite sebi i da budete aktivniji? Ukoliko uz to imate i psa, imamo zabavno rešenje za vas. Evo o čemu se radi.

Šta je kanikros?

U pitanju je zabavani i društveni sport koji ima benefite po naše zdravlje, a uz to, provodimo i kvalitetno vreme s našim krznenim prijateljem. U nastavku vam otkrivamo vodič kroz ovu fizičku aktivnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Korak po korak

Opremite se

Za kanikros biće vam potreban kaiš oko struka, bandži sajla i povodac za psa. Ovo možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama.

Počnite s jednim psom

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko imate više od jednog psa, savet je da početnici ipak kanikros isprobaju s jednim ljubimcem, dok ne „uđu u štos“. Ovaj sport pogodan je za bilo koju vrstu psa, sve dok potrebe psa postavite na prvo mesto.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Laura & 🥥🥭🌾 • Canicross (@run_with_thepack)

Članak se nastavlja posle reklama

Polako ali sigurno

Baš kao i s svakim drugim sportom, i vi i vaš pas morate postepeno da se naviknete na ovu fizičku aktivnost. Ovo znači da se forsirate u početku, kako biste izbegli povrede i što je najvažnije- kako biste se zabavili.

Članak se nastavlja posle reklama

Isprva isprobajte kraće rute dok pas i vi ne uskladite ritam i ne izgradite kondiciju.

Pročitajte i… Trčanje produžava život

Potražite druge kanikrosere

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj sport može i te kako biti zabavan i može povoljno uticati i na vaš društveni život. Okupite prijatelje voljne da ga isprobaju ili upoznajte nekoga ko takođe trči sa psom.

Pratite uputstva

Kao što smo već napomenuli, potrebe psa su na prvom mestu. Nemojte ićči na trčanje odmah nakon što je pas jeo. Nemojte trčati kada je napolju jako hladno ili previše toplo. Vodite računa da pas pije dovoljno vode. Ukoliko je napolju hladno, prikladno obucite psa. Pre prvog trčanja, odvedite psa kod veterinara kako bi proverio zdravstveno stanje vašeg ljubimca.

Članak se nastavlja posle reklama

Korisne komande

Dobra komunikacija između vas i psa je ključna. Kada vam postane prijatno da trčite s opremom, naučite psa osnovne komadne- levo, desno, dođi, vrati se…

Noćno trčanje

Članak se nastavlja posle reklama

Sjajna stvar kod kanikrosa jeste što ne morate da ga praktikujete preko dana. Ipak, ukoliko se odlučite da to radite noću, nosite sa sobom i baterijsku lampu.

Zabavite se!

I za kraj i ono najvažnije- potrudite se da uživate u ovom vremenu koje provodite s psom, dok radite na sebi i svom zdravlju.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

 

lepotaizdravlje.rs Solovyova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images