Multivitamin tablete: Da li zaista pomažu našem telu?

by | februar 17, 2023
multivitamin tablete

Danas nam je svima dostupno da određene vitamine i hranljive supstance uzimamo kao suplemente. Multivitamin tablete su jedne od njih. Međutim, šta se zaista dešava kada ga uzimamo i koja doza je prihvatljiva?

Šta su multivitamin tablete?

Multivitamin tablete su kombinacija različitih vitamina i minerala i spadaju u suplemente (dodatke ishrani).Međutim, nisu sve multivitamin tablete iste. Kombinacija vitamina koji ćete konzumirati zavisi od vašeg načina života (deca, trudnice, stariji građani).  Dok su drugi suplementi fokusirani na određeni vitamin, multivitamin deluje kao nutritivna osnova za optimalno zdravlje. Vitamini i minerali koje se kombinuju u multivitaminima su: kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamin B, vitamin A, jod, nekoliko vitamina E, vitamin D, vitamin K,  selen, borat, mangan, molibden, cink, beta-karoten i gvožđe.

Kako multivitamini utiču na naše telo?

Multivitamin pokriva nedostatke u vašoj ishrani i zbog toga je značajan ako konzumirate prerađenu hranu. Što je hrana prerađenija, ostaće bez više vitamina i minerala. Dakle, on pomaže da budete snabdeveni vitaminima i mineralima koji su vam potrebni. Međutim, nemojte imati prevelika očekivanja. Miltivitamin tablete ne može da „popravi“ sve vaše nutritivne potrebe. On je samo pomagač, ali vi svakako treba da unosite razvnovrsnu ishranu.

Ko treba da koristi multivitamine?

Multivitamini su najkorisniji trudnicama, ljudima koji se loše hrane ili imaju problema sa varenjem i starijim osobama. Takođe, multivitamini mogu biti korisni i veganima i vegetarijancima. Međutim, ako ste zdravi, nema potrebe da koristite multivitamine. Ukoliko ipak to želite da učinite jer se osećate umorno ili zbog drugih razloga, najbolje bi bilo da porazgovarate sa lekarom i da vidite zbog čega se tako osećate. U svakom slučaju, ako planirate da uvrstite multivitamine u svoju ishranu, razgovarajte sa lekarom da biste znali koja kombinacija multivitamina bi vam odgovarala.

Da li postoje neželjeni efekti uzimanja multivitamina?

U pitanju je skup minerala i vitamina što stvara mogućnost da će vaše telo imati previše jednog vitamina, a premalo drugog. Zbog toga je veoma važno da pratite dozvoljenu dozu koja je ispisana na bočici ili u uputstvu. Osim toga, dugoročno konzumiranje multivitamina ili predoziranje može dovesti do negativnih zdravstvenih ishoda. Takođe, određene grupe ljudi su podložne lošoj reakciji na određene vitamine. Na primer, pušači treba da izbegavaju preteranu konzumaciju suplemenata sa vitaminom A jer ih to čini sklonijim razvijanju raka pluća. Zato je veoma važno da ne uzimate ove vitamine na svoju ruku.

5./15 WEST/GettyImagesPlus