Ubrzano lupanje srca: Magnezijum može da ublaži simptome

by | decembar 13, 2023
Ubrzano lupanje srca: Magnezijum može da ublaži simptome

Ubrzano lupanje srca je svako osetio u nekom trenutku života. Saznajte zašto se javlja i kako na prirodan način možete da ublažite simptome zavjaljujući jednom mineralu.

Ako ste ikada iskusili iznenadno lupanje ili preskakanje srca, niste sami. Palpitacija je uobičajeno stanje koje pogađa mnoge ljude u nekom trenutku njihovog života. Iako mogu biti znak srčanog oboljenja, mogu biti uzrokovane i raznim drugim zdravstvenim stanjima.

Ubrzano lupanje srca: Kako ublažiti simptome?

Lupanje srca se može javiti kada ste aktivni ili se odmarate i može biti povezano sa određenom aktivnošću ili okidačem, ili se može dogoditi bez identifikovanog razloga.

Da li bi trebalo da budete zabrinuti zbog lupanje srca? U većini slučajeva, lupanje srca ne bi trebalo da bude razlog da se osećate uznemireno. Palpitacije su često uzrokovane nečim drugim a ne srčanim oboljenjem. Naravno, kako biste otklonili svaku sumnju, posetite lekara.

Uobičajeni uzroci palpitacije mogu da se jave usled prekomernog konzumiranja kofeina, nikotina, nakon previše intezivnog treninga, u slučaju uzimanja nekih lekova, nizak nivo šećera u krvi, kao i kod pojedinih srčnih oboljenja. Naravno, tu su i glavni okidači poput stresa, anksioznosti i napada panike.

Ubrzano lupanje srca: Magnezijum može da ublaži simptome

Verovatno znate da vam je potreban kalcijum za vaše kosti. Ali, da li ste znali da je magnezijum mineral koji je od vitalnog značaja za zdravlje vašeg srca? Magnezijum je neophodan za stotine biohemijskih reakcija u vašem telu. Takođe neophodan za održavanje stabilnog otkucaja srca i normalnog krvnog pritiska.

Magnezijum je ključni elektrolit u telu i neophodan je za pravilnu homeostazu. Naročito u ćelijama koje su električno pobudljive, poput onih u srcu. Magnezijum je ključan za zdrav srčani ritam jer je uključen u transport drugih elektrolita, kao što su kalcijum i kalijum, u ćelije.

 

MAGNEZIJUM BISGLICINAT

Magnezijum bisglicinat koji je oblik magnezijuma koji se najviše apsorbuje. Naučno podržan od strane mnogih studija kako bi pomogao kod mnogih stanja i poboljšao opšte zdravlje.

 

Istraživanje objavljeno u Nutrients-u pokazalo je da nedostatak magnezijuma ima kliničke karakteristike uključujući teške grčeve mišića i povećanje nepravilnih otkucaja srca poznato kao aritmije.  U pregledu objavljenom u maju 2019. u Cardiologi Research and Practice, istraživači su otkrili da nizak nivo magnezijuma u ​​krvi može povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, pregled je pokazao da je nizak nivo magnezijuma povezan sa atrijalnom fibrilacijom (afib), najčešćim poremećajem srčane frekvencije.

Glumac Rade Ćosić: Magnezijum biglicinat mi je pomogao da ublažim palpitacije

Rade Ćosić, uspešan mladi glumac koga smo gledali u oba dela Montevidea, Južnom vetru i aktuelnoj seriji Tate, otkriva kako se odlučijo za  suplementaciju Magnezijum bisglicinatom.

Glumac Rade Ćosić
Glumac Rade Ćosić

„Odlučio sam se posle saveta doktora Sanđej Gupte, poznatog američkog neurohirurga, dostupnog preko platforme Jutjub svakome kome je potreban savet u vezi tegoba sa srcem.“

Jedan duži period imao je palpitacije, ekstrasistole, kako ih najčešće nazivaju – preskoci. „To su prevremene ili preuranjene srčane kontrakcije ili poremećaji ritma, odnosno aritmije srca, benigne, ali psihički opterećuju. Nisam mogao da treniram, niti da se iznerviram, a da se ne pojave.“

Nakon preporuka čuvenog stručnjaka Rade je potražio baš bisglicinat jer se bolje apsorbuje nego druge vrste magnezijuma. Kako kaže, promene u organizmu je osetio već tri dana nakon uzimanja suplementa.

„Preskoci su nestali, nisam mogao da verujem, ali moje telo je reagovalo. Moj jedini i najveći problem je nestao. Doktor Gupta je bio u pravu, a ja se opet smejem i ne razmišljam o mogućim preskocima. Pored toga što mi je praktično zaustavio aritmiju, uravnotežio mi je san, smirio me i pomogao da se osećam kao nekad kad sam bio mali i bezbrižan. Planiram da nastavim da uzimam magnezijum bisglicinat jer je razlog očigledan.“

makyzz /getty.com