Vežbe za ukočen vrat i ramena

by | 11 novembra, 2021
Vežbe za ukočen vrat i ramena

Vežbe za ukočen vrat i ramena pomoći će nam da se oslobodimo tenzije u ovim delovima tela.

Od bolova i ukočenosti u predelu vrata i ramena pati većina nas. Najčešće, do ovih pojava dolazi usled dugotrajnog sedenja, nepravilnog položaja sedenja i/ili spavanja, kao i zbog stresa koji se, uglavnom, nagomilava u ovom delu tela.

Ova pojava je neprijatna, a neretko toliko bolna, da nas ometa u svakodnevnim aktivnostima. Najbolji način da sprečimo ili umanjimo ukočenost jeste da svakodnevno vežbamo vrat i ramena. A evo i kako.Vežbe za ukočen vrat i ramena

Nežno istezanje vrata

Sedite i ispravite se, a obe šake postavite iza glave. Polako pogledajte ka dole, tako da vam brada bude spuštena na grudi. Šakama nežno pritiskajte glavu dok ne osetite blago istezanje. Držite u ovom položaju 15 sekundi.

Istezanje u stranu

Postavite se u isti položaj kao za prvu vežbu. Jednu šaku postavite na kolena, a drugom obuhvatite glavu sa suprotne strane. Nežno vucite u stranu. Ostanite u ovom položaju 15 sekundi, pa ponovite s drugom stranom vrata.

Istezanje ka dole i u stranu

Sedite i ispravite se. Povucite bradu ka drudima i rotirajte glavu malo u stranu. Rukom obuhvatite suprotni deo glave i lagano vucite ka dole. Ostanite u ovom položaju 15 minuta pa promenite stranu.

Pročitajte i… Osećate ukočenost i napetost u mišićima? Možda vam nedostaje ovaj ključni nutrijent

Uvlačenje brade

Ova vežba jača mišiće vrata i ramena. Lezite na ravnu i čvrstu površinu. Peškir urolajte i postavite iza vrata, kod mesta gde se vrat i lobanja spajaju. Noge savijte u kolenima, a stopala položite ravno na površinu. Uvlačite bradu ka sebi, a lobanju gurajte u peškir. Uradite tri seta po 10 puta u toku dana.

Istezanje grudi

Stanite u dovratak i podignite ruke u položaju od 90 stepeni. Savijte laktove. Naslonite se na dovratak držeći se rukama i isprsite se. Važno je da ne osetite bol u rukama i ramenima. Ostanite u ovom položaju 15 sekundi.

 

lepotaizdravlje.rs Photodjo/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.