Veganuary je uveliko u toku, a evo kako da se priključite

by | 6 januara, 2022
Veganuary

Veganuary je pokret koji podržava odluku da u toku prvog meseca nove godine konzumiramo isključivo hranu biljnog porekla… 

Period kada sebi obećavamo da nećemo nešto više “nikada” raditi (piti alkohol, pušiti), ili da ćemo više raditi nešto drugo (zdravije jesti, vežbati…) je uveliko počeo. Iako mnoge odluke, pogotovo ako su tako nagle i velik korak, često ostanu ispunjene samo u prvoj sedmici nove godine. Realno, promene je dobro napraviti bilo kada, nezavisno o tome je li to ponedeljak ili prvi dan nove godine.

Međutim, mnogi vole takva obeležavanja jer imaju bolji osećaj  napretka, a to je prepoznao i pokret Veganuary, koji je tu da vas podrži u isprobavanju biljneishrane prvih mesec dana 2022. godine, a onda možda i nakon toga.

Veganuary pokret

Osim što nas kvalitetno vodi kroz veganstvo, ovaj pokret omogućuje nam i da se zdravije hranimo, saznajemo više o uticaju hrane na okolinu te koliko veganska hrana može biti ukusna. Takođe, koliko je zapravo jednostavno izbaciti životinjske proizvode iz upotrebe.

Kako učestvovati?

Veganuary je neprofitna organizacija koja je pokrenuta u Velikoj Britaniji 2014. godine, ali se od tada proširila širom sveta. Ona podstiče učesnike da se obavežu na vegansku ishranu tokom celog januara. Organizacija sarađuje i s kompanijama na lansiranju i promovisanju veganskih proizvoda.

Ideja koja stoji iza Veganuaryja je da se olakša isprobavanje biljne ishrane. U nedavnom istraživanju YouGova, 31 % odraslih u SAD-u izjavilo je da je zainteresovano da isproba veganstvo, ali 13 % je bilo zabrinuto da se neće držati toga. Zatim, 10 % zabrinuto je zbog troškova, a devet % traži pomoć s receptima, izjavio je Veganuary EcoWatch. Upravo se na tim problemima i mitovima o veganskoj ishrani ovaj pokret i bazira.

Pročitajte i… Sirova veganska ishrana- da ili ne? Evo šta kažu stručnjaci!

Iako nekima jesec dana nije dovoljno da se osete promene, zapravo se one svakako dešavaju. Ako vam treba referenca na to kako mesec dana može promeniti stvari, zamislite kako bi vaši zubi izgledali da ih jednostavno ne perete mesec dana. U 2021. godini, 85% učesnika u pokretu reklo je da planiraju da prepolove potrošnju životinjskih proizvoda do kraja godine, dok je 40 % reklo da će nastaviti s novim načinom ishrane.

Prošle godine 48% učesnika reklo je da im se koža poboljšala, 57% je izjavilo da je boljeg raspoloženja, a 61% da ima više energije.

Osim toga, uvelike pomažete i životnoj sredini. Prema istraživanjima, ishrana bazirana na biljkama može da smanji emisije štetnih gasova za pola. Stočarska poljoprivreda doprinosi ekološkim problemima, a odgovorna je za preko 14% globalnih emisija štetnih gasova. Pet najvećih mesnih i mlečnih kompanija utiču na povećanje ugljen dioksida na planeti.

Ali ovde se ne radi samo o smanjenju emisija štetnih gasova. Izbegavanje životinjskih proizvoda takođermože smanjiti naš uticaj na promenu namene zemljišta, potrošnju vode i onečišćenje nutrijentima. A ako učestvujete u Veganuaryju, poštedićete i dva miliona životinja .

Kako se priključiti?

Ako se prijavite za Veganuary putem interneta, dobijate službeni Veganuary početni komplet, dnevne recepte, praćenje ishrane, planove obroka, savete o pripremi hrane i 31-dnevnu seriju imejlova. Nadalje, dobijate besplatni elektronski kuvar slavnih osoba s receptima Venus Vilijams, Džejn Gudal, Brajana Adamsa i drugih.

Naš cilj je da osiguramo da ljudi dobiju pozitivno iskustvo konzumiranja veganske hrane u januaru, da odluče da značajno smanje ili čak eliminišu konzumaciju životinjskih proizvoda, dugoročno gledano, rekli su osnivači ovog pokreta koji uzima sve više maha.

Širenje kampanje poklapa se s većom ekološkom svešću i naglaskom na biljnoj ishrani, pa zašto se ne biste priključili i vi? Zapravo, zaista ne postoji argument protiv!

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rs urbanbuzz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.