3 faktora koji sprečavaju gubitak kilograma, a nemaju veze sa ishranom

by | 24 juna, 2018

Kada stvarno želimo smršati, pre svega se fokusiramo na hranu i fizičku aktivnost, ali nutricionisti ističu kako većina nas zanemaruje druge vrlo važne faktore, što nas kasnije košta postizanja željenih rezultata.

Nutricionisti naglašavaju kako je mršavljenje kompleksan proces, jer nema veze samo sa hranom i vežbanjem, i da put do vitke linije nije samo unošenje manje kalorija nego što možemo da potrošimo. Radi se o tome, da zanemarujemo faktore, podjednako bitne za mršavljenje, pa usled toga rezultat izostaje.

Faktori poput hormona, sna, upala, lekova, neizraženih emocija i gena utiču na to hoćemo li smršati ili ne.

Naime, idealna jednačina za mršavljenje glasi: Promene masnoća u tijelu = hrana + kretanje + hormoni + spavanje + upala + lekovi + neizražene emocije + geni

Ovo sjajna jednačina trebalo bi da pomogne ljudima da smršaju i da imaju veću kontrolu nad procesom mršavljenja.

1. Zdrav san

Nedostatak sna povećava osećaj gladi i unos hrane, jer ugljeni hidrati i masnoće potstiču rad mozga nakon nedovoljno sna. Kako bi se to spriječilo, preporuka je spavati minimalno sedam sati dnevno.

Pročitajte i…Nadut stomak? Možda je problem u ovom zdravom voću

2. Neizražena osećanja

Ovo je možda najzanimljivija komponenta jednačine mršavljenja, jer osećanja često ignorišemož. Vrlo često su teške emocije uzrok pronalaženja utehe u hrani. Neka loša emotivna iskustva mogu izazvati prekomernu gojaznost, a vrlo često mogu stati i na put uspešnom gubitku kilograma.

3. Hormoni

Mnogi ljudi kojima se telesna težina neočekivano poveća veruju da je to zbog hormonskog disbalansa, ali nutricionisti objašnjavaju da to ne mora uvek biti razlog. Hormoni štitne žlezde imaju važnu ulogu u regulisanju metabolizma, ali postoje i drugi hormoni koji utiču na gojenje i mršavljenje. To uključuje insulin, glukagon, leptin, grelin, kortizol, adrenalin i polne hormone estrogen, progesteron i testosteron.

Naravno, ponekad na gojaznost utiče i genetski sklop ili neki lekovi koje trenutno koristite. U svakom slučaju, poželjno je da razmotrite i regulišete ove faktore uspešnog mršavljenja, pre nego što počnete sa novim režimom ishrane i svakodnevnim treninzima.

Pročitajte i…Varljive namirnice prepune ugljenih hidrata, za kojima posežemo kad smo na dijeti

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube ipridružite nam se na Viber public chatu.

Foto: Thinkstock

Autor: T. V.

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.