5 znakova da vam fali vitamin D

by | avgust 11, 2019

Harvardovo istraživanje pokazalo je da milijardu ljudi u svetu pati od manjka vitamina D. Ovome možemo i sami doprineti, ako svoju  kožu ne izlažemo dovoljno suncu i ako izbegavamo konzumaciju namirnica bogatih ovim vitaminom, na taj način se svesno približavamo ovoj skupini ljudi.

Vitamin D čini 7 vitamina koji se u koži sintetizuju pod uticajem sunca, a najčešće ga ima u ribljem ulju, mlečnim proizvodima, mesu, pečurkama i žumancetu.

Ovaj vitamin ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u našem telu, doprinosi jačanju kostiju i zdravlju naših zuba, kao i jačanju mišićnog tonusa.

Na manjak vitamina D u vašem organizmu, ukazuju sledeći simptomi:

1. Kosti su vam krhke

Telo  prestaje da gradi koštanu masu oko tridesete godine, našeg života, a manjak vitamina D ubrzaće simptome pojave osteoporoze. Osobe sa manjom količinom vitamina D u organizmu, sklonije su prelomu kostiju, od osoba sa normalnom količinom vitamina D.

2. Čest bol u kostima

Suptilan, ali stalno prisutan bol u kostima i zglobovima može biti posledica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Ali tom neugodnom osećaju može biti uzrok i nedostatak vitamina D.

3. Loše ste raspoloženi

Klinička depresija u većini slučajeva direktno je povezana i sa manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci veruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod ljudi.

4. Preterano znojenje

Pretjerano znojenje ima brojne uzroke, a jedan od njih je i manjak vitamina D u ljudskom telu.

5. Osećate slabost i umor

Osećate li umor i slabost čak i nakon kvalitetnog osmočasovnog sna? Možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tela nije zaduženo samo gvožđe, već i ovaj vitamin, koji povećava kontrolu mišića. Dobra vest je da se mišići brzo regenerišu i da konzumiranjem namirnica koje sadrže vitamin D, možete jednostavno poboljšati svoj mišićni tonus.

Obogatite svoju ishranu zdravim mastima – Uvrstite u svoj meni ovih 7 namirnica

Foto: @rocky_barnes

 

 

Tagovi:

top