Aplikacije za praćenje ovulacije: Zašto je korisno instalirati ih?

by | 28 februara, 2022
aplikacije za praćenje ovulacije

Bilo da planirate bebu ili pak pokušavate da izbegnete trudnoću, aplikacije za praćenje ovulacije daće vam informacije potrebne kako biste stigle do svog cilja. 

Ovulacija predstavlja trenutak tokom menstrualnog ciklusa kada jajnici otpuštaju zrelu jajnu ćeliju, a to se obično dešava 14. dana ciklusa. Čak i kada žena ima neregularni ciklus, menstruacija se događa otprilike dve nedelje nakon ovulacije. Kada se jajna ćelija spusti u jajovodm tamo boravi od 12 do 24 časa i čeka da bude oplođena. Ukoliko se to ne desi, dolazi do menstruacije.

Pročitajte i… Da li ovulacija ponekad boli?

Aplikacije za praćenje ovulacija prate datume menstrualnog ciklusa i u nekim slučajevima i telesnu temperaturu i druge promene u telu kako bi odredile kada su nam tačno plodni dani.

Upravo određivanje plodnih dana je presudno kako za začeće, tako i da sprečavanje trudnoće, u zavisnosti od toga šta vam je cilj.

Aplikacije za praćenje ovulacije: 7 predloga

1 Flo Period & Ovulation

Ova aplikacija ima preko 800 hiljada komentara na App Store-u. Aplikacija prati menstrualni ciklus i period menstruacije. Koristeći te podatke predviđa kada će se desiti ovulacija. Uz to, određuje i šanse za začečeće, po danima.

Dostupna je i na App Store i na Google Play prodavnici.

2 Clue Period & Cycle 

Aplikacija prati telesnu temperaturu, ovulaciju i predviđa plodne dane. Isto tako, možete podesiti alarm kao podsetnik da vam se približava ovulacija.

Dostupna je i na App Store i na Google Play prodavnici.

3 Modern Fertility Cycle 

Aplikacija predviđa dva dana kada je najverovatnija trudnoća, a isto tako, prati i nivo hormona u našem telu. Ukoliko planirate bebu, aplikacija vam sugeriše i koji su dani najbolji da uradite test.

Dostupna na App Store.

4 Natural Cycles

Iako se aplikacija plaća 10 dolara, po svemu sudeći vredi odvojiti ovaj novac. Naime, Natural Cycles je jedina aplikacija za kontrolisanje trudnoće koju je odobrila američka Administracija za hranu u lekove (FDA). Prema istraživanjima, tačna je 93%.

Dostupna je i na App Store i na Google Play prodavnici.

5 Ovia Fertility & Cycle 

Aplikacija, pored praćenja ovulacije, nudi i preko dve hiljade besplatnih tekstova o plodnosti, reproduktivnom zdravlju i kontracepciji.

Dostupna je i na App Store i na Google Play prodavnici.

6 Kindara

Pored toga što prati ovulaciju, ova aplikacija prati i temperaturu tela, PMS simptome, rezultate testa na trudnoću i sl. Plus, nudi i digitalni kalendar koji otkriva i kada su vam sledeći plodni dani.

Dostupna je i na App Store i na Google Play prodavnici.

Glow Fertility

Aplikacija prati menstrualni ciklus, telesnu temperaturu, šanse za začešće… U pitanju je pravi dnevnik plodnosti kojeg nije zgoreg voditi.

Dostupna je i na App Store i na Google Play prodavnici.

lepotaizdravlje.rsMicrovOne/iSTock/Getty Images Plus via Getty Images