Astma i sport: Da li se obolelima od astme preporučuje bavljenje sportom i kojim?

by | decembar 24, 2021
astma i sport

Astma i sport – kakva je veza? Česta je predrasuda da oboleli od ove bolesti treba da izbegavaju fizičku aktivnost – da li je to tačno? Odgovore na ova pitanja potražili smo od stručnjaka Doktok platforme za besplatne medicinske savete. 

Dr Ivana Nikolić BrstinaPiše: Dr Ivana Nikolić Brstina, specijalistkinja pneumofiziolog

Za pacijente koji imaju astmu koja je pod kontrolom, koji redovno koriste svoju terapiju i vode normalan život, preporuka je da svakako treba da se bave sportom.

Astma i sport: Saveti za izbor fizičke aktivnosti

Oboleli od astme mogu da se bave svim vrstama sporta koje im prijaju. Jedino se ne preporučuje da praktikuju ekstremne sportove, poput ronjenja, padobranstva ili alpinizma.

Prilikom izbora sporta treba da se odluče za onaj sport koji ih neće izlagati alergenu na koji su osetljivi. To znači da, ako je pacijent osetljiv na buđ ili prašinu, preporučuje se sport na otvorenom. S druge strane, pacijentu kome smeta magla, hladan vazduh, aero zagađenje, polen i slično, preporučuju se sportovi u zatvorenom prostoru.

Plivanje se smatra idealnim sportom za obolele od astme. Možemo videti da plivači koji imaju ovu bolest postižu odlične reziltate.

Svakako je preporuka i za odrasle i za decu da se bave sportom i da redovno koriste terapiju.

Ipak, oprezno…

Sport, tj. fizički napor, ipak može biti okidač za napad astme. Fizička aktivnost pokreće sve mišiće u telu, pa tako i one majušne, koji se nalaze u disajnim putevima. To dovodi do pokretanja nakupljene sluzi – šlajma, koji se skuplja i teško ga je izbaciti. Taj nakupljeni šlajm zapravo stvara čep u disajnim putevima koji dodatno otežava disanje. Fizička aktivnost tu sluz pokreće i u prvom momentu pravi dodatni problem za disanje. Ipak, vrlo brzo ta sluz počinje, malo po malo, da izlazi i oslobađa disajne puteve.

Zato je bitno, u početku, fizičkim naporima se izlagati postepeno. Početi od nekoliko minuta sa npr. penjanjem uz stepenice. Nakon nekoliko minuta penjanja, ukoliko se jave simptomi otežanog disanja, treba se odmoriti i sačekati da deo tog čepa izađe. Vremenom treba produžavati fizičku aktivnost i već posle nekoliko dana doći će do značajnog olakšanja.

Sportovi koji se preporučuju za astmatičare sa malo izraženijim simptomima su: lagana šetnja, joga, plivanje, golf, orijentiring.

Pročitajte i… Jogom protiv astme: Ublažite tegobe, naučite pravilno da dišete

Ukoliko su simptomi izraženi, sportovi koji se ne preporučuju su: fudbal, aerobik, fitnes, tj. svi sportovi koji zahtevaju skakanje i intenzivno trčanje. Nikako ekstremni sportovi – paraglajding, ronjenje, padobranstvo tj. svi sportovi sa niskom koncentracijom kiseonika i nemogućnošću da se odmah pruži pomoć ukoliko je potrebno.

Pročitajte i… Pitali smo pneumofiziologa: Zašto se za lečenje astme prepisuju dve različite pumpice?

 


Dr Ivana Nikolić Brstina, specijalistkinja pneumofiziolog

Pneumofiziološkinja sa dugogodišnjim iskustvom. Radi kao načelnica odeljenja za funkcionalnu dijagnostiku Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd.

lepotaizdravlje.rsAndrea Piacquadio via Pexels