Kako smanjiti rizik od oboljenja pankreasa?

by | 24 decembra, 2021
pankreatitis

Pankreas predstavlja ključni organ u varenju hrane i pravljenju insulina, hormona koji održava nivo šećera u krvi. Uzevši u obzir koliko je važan, zdravlje ovog organa ne sme da se ignoriše niti ugrožava.

A to ćemo najbolje uraditi praveći korake koji će sprečiti rizik od brojnih oboljenja pankreasa.

Šta je pankreatitis?

U pitanju je oboljenje u kojem dolazi do upale pankreasa koji tada luči enzime. Ti enzimi počinju da razgrađuju samo tkivo pankreasa. Ovo stanje nije samo bolni, već ometa varenje, sprečava da se nutrijenti pravilno apsorbuju u telo, što dovodi do mučnina,povraćanja, nadutosti, dijareje i groznice. Dalje, pankreatitis može da uzrokuje deficit brojnih nutrijenata i gubitak kilograma.

Pročitajte i… Neverovatne činjenice o pankreasu

Šta uzrokuje pankreatitis?

Kamen u žuči može da uzrokuje akutni pankreatitis. Isto tako, akutni pankreatitis može nastati i nakon nekoliko sati ili dana od unošenja prekomerne količine alkohola. Bolest se uz adekvatnu terapiju sanira, a funkcija pankreasa posle izvesnog vremena vraća u normalu.

Akutni pankreatitis može da uzrokuje i visok nivo masnoća ili kalcijuma u krvi, abdominalna povreda pankreasa, disbalans hormona, određeni medikamenti, viralna infekcija ili genetske anomalije.

Kako sprečiti rizik od pankreatitisa?

1. Limitirajte unos alkohola, a samim tim i toksičnih materija iz ovog pića.
2. Jedite namirnice s manjom količinom masti. Tu spada sveže voće i povrće, morska riba, kao i žitarice.
3. Redovno se bavite fizičkom aktivnošću i vodite računa o telesnoj težini.
4. Izbgavajte stroge dijete i nagli gubitak kilograma.
5. Ne konzumirajte cigarete, jer imate za 1,5 % više šansi da obolite od pankreatitisa.

Pankreatitis je ozbiljno zdravstveno stanje, a zdrav izbor načina života je i najbolja prevencija.


Dodatak ishrani Digestal® sadrži enzime pankreasa neophodne za varenje belančevina, masti i ugljenih hidrata, sastojaka svakodnevne ishrane. Žuč pomaže u procesu emulgovanja masti čime olakšava njihovo varenje.

Digestal® tablete su obložene acidorezistentnim omotačem, koji ostaje nerazložen u kiseloj sredini želuca, a razloži se kada proizvod dospe u tanko crevo. Oslobađanje aktivnih sastojaka i dejstvo počinje odmah po rastvaranju acidorezistentnog omotača. Digestal® tablete dovode do ublažavanja i korigovanja poremećaja u varenju, koji su nastali zbog oslabljene funkcije pankreasa.

Digestal® gastrorezistentne tablete preporučuju se kod: otežanog varenja masne hrane, poremećaja rada pankreasa i stanja posle hirurških intervencija na želucu, pankreasu, tankom crevu i žučnoj kesi.

lepotaizdravlje.rs eranicle/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.