Biohemijska trudnoća: Sve što bi trebalo da znate

by | 15 februara, 2022
biohemijska trudnoća

Biohemijska trudnoća se najčešće otkriva uz pomoć testa za trudnoću, a šta je zapravo u pitanju, otkrivamo u nastavku.

Čekanje na rezultate testa za trudnoću je verovatno jedan od najstresnijih trenutaka tokom perioda planiranja bebe. I konačno, kada rezultati budu pozitivni, stres ne prestaje. Naime, sreću i uzbuđenje može prekinuti ginekološki pregled i reči doktora: „biohemijska trudnoća“. Ukoliko ste ovo doživele znajte da niste same. Biohemijske trudnoće su mnogo učestalije nego što mislite.

Šta je biohemijska trudnoća?

Medicinska definicija glasi: odsustvo trudnoće uprkos pozitivnom hCG testu. Biohemijska trudnoća utvrđuje se na ultrazvučnom pregledu. Smatra se da do ovakve trudnoće dolazi kada zametak odumre odmah nakon stvaranja, a pre usađivanja u matericu. Ovakve trudnoće su česte, pa tako skoro 50 do 60 odsto svih trudnoća završava kao biohemijska trudnoća. Ona se se javlja pre pete nedelje trudnoće i zapravo predstavlja vrlo rani pobačaj.

Lekar utvrđuje biohemijsku trudnoću testom urina ili krvi kako bi proverio nivo hCG u telu. U mnogim slučajevima, žene ni ne znaju da su bile trudne, već misle da im samo kasni menstruacija.

Šta uzrokuje biohemijske trudnoće?

Nekoliko je mogućih razloga, a dva najčešća su genetika i debljina endometrijuma. Abnormalan genetski materijal jajne ćelije ili spermatozoida stvoren pre ili tokom začeća utiče na zaustavljanje razvitka embriona.

Određena medicinska stanja mogu izložiti ženu povećanom riziku od biohemijske trudnoće, kao što su nelečeni poremećaj zgrušavanja krvi, problemi sa štitnom žlezdom ili neko drugo loše kontrolisano hronično medicinsko stanje kao što je dijabetes.

Simptomi biohemijske trudnoće

*Kašnjenje menstruacije
*Jako krvarenje koje podseća na menstrualno ponekad praćeno izbacivanjem ugrušaka
*Grčevi nalik na menstrualne

U mnogim slučajevima, nije potrebna kiretaža, već plod ode sam, a krvarenje podseća na menstrualno. Važno je napomenuti da prva menstruacija nakon biohemijske trudnoće može biti nešto obilnija, praćena izbacivanjem ugrušaka i jačim bolovima.

Nakon biohemijske trudnoće, planiranje naredne trudnoće je najbolje raditi nakon razgovora i savetovanja sa ginekologom.

Pročitajte i… Uzroci i simptomi pobačaja

 

lepotaizdravlje.rs diego_cervo/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.