Čisto spavanje: Zdrav san je važniji od fitnesa i dijete!

by | januar 21, 2023
Čisto spavanje

Čisto spavanje (Clean sleeping) u stvari podrazumeva spavanje onoliko koliko nam je potrebno. Redovan i pun san su  veoma važni za naše zdravlje.

Čisto spavanje je jedan od najvećih wellness trendova

Glavne komponente za zdrav život jesu: uravnotežena ishrana, redovni treninzi fitnesa i dobar odmor od 7-8 sati sna. Iako su se nutricionisti i fitnes treneri do sada više bavili ishranom i fitnesom, sad se fokus prebacio na važnost sna.

Zdrav san je veoma bitan

Gvinet Paltrou na svom podkastu „Goop“ promoviše zdrave stilove života. Upravo zbog toga je i čisto spavanje bila tema njenog podkasta. Kako glumica ističe, količina i kvalitet sna igraju ključnu ulogu kada su u pitanju regulisanje apetita i nivoa energije. Čak je i stručnjaci u ovom slučaju podržavaju, iako se često ne slažu sa preporukama zvezde.

Članak se nastavlja posle reklama
Čisto spavanje

Rachel Murray/Stringer/GettyImagesEntertainment

Knjiga „GOOP čista lepota“- Saveti Gvinet Paltrou

Da bi naš san bio zdrav, potrebno je najmanje 8 sati (idealno bi bilo 9 ili 10) sna po noći. Tačnije, stručnjaci tvrde da je većini muškaraca potrebno 7-7,5 sati spavanja, dok je ženama potrebno otprilike sat vremena više. Veoma je bitan i raspored spavanja. Idealan bi bio odlazak u krevet u 22:00h. Šta više, najbolje bi bilo ići svaki dan u krevet u isto vreme zbog održavanja cirkadijalnog ritma.

Bez ekrana, kofeina i hrane pre spavanja

Već dugo se govori o tome da gledanje u ekran potiskuje proizvodnju melatonina (hormona spavanja). Dakle, ako ne možete da spavate, ovo vam sigurno neće pomoći u tome. Još jedna stvar koja vam ne pomaže jeste kofein. Stručnjaci smatraju i da unošenje kofeina nije preporučljivo posle 16:00h i da nekoliko sati pre spavanja ne treba da opterećujete probavni sistem hranom. Čisto spavanje zahteva i miran stomak.

Članak se nastavlja posle reklama

Vitamini su nam neophodni zimi za jak imunitet, lepotu i zdravlje

Opuštanje pre spavanja

Glumica u svojoj knjizi snažžno preporučuje posebne ritualne pre spavanja. Bavite se jogom pre spavanja ili samostalno stvorite atmosferu koja pokreće proces opuštanja u podsvesnom umu. Dakle, meditacija, topli tuševi, čitanje ili muzika su dobra ideja ako vas oslobađaju stresa Takođe, u istu svrhu možete da koristite i suplemente magnezijuma, ali lekari upozoravaju da prekomerna doza može prouzrokovati snetnje u varenju.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HaiDiva.com (@haidivadotcom)

Izbor posteljine

Glumica ističe da je za čisto spavanje jako važna dobra posteljina i jastuci. Na primer, jastuk od bakarnih vlakana pomaže u sprečavanju bora i osipa na koži. Stručnjaci ipak tvrde da za dobar san nema potrebe trošiti puno novca na modne dodatke i tehničke inovacije.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna O’Dor® (@annaodorstudio)

Čisto spavanje je odličan trend koji nas podseća da je važno da budemo puni energije i da se osećamo odlično kako bi bili zdravi. Međutim, ni u čemi ne treba preterivati. Brinite o svom snu i ostanite zdravi!

Članak se nastavlja posle reklama

 

g-stockstudio/GettyImagesPlus