Da li imate posla sa Narcisom?

Kako da prepoznamo suptilne signale koji ukazuju na to da imamo posla sa Narcisom, tj. manipulativnom osobom objašnjava Lava Nikolić.

by | mart 22, 2021

Upoznamo nekoga, oduševimo se, pomislimo da je čovek našeg života, a nakon nekoliko meseci imamo problematičnu vezu iz koje ne znamo da izađemo. Možda se ovo dogodilo vama ili nekoj vama bliskoj osobi. Ono na šta nas niko ne upozori jeste da postoji mnoštvo manipulatora koji nas svesno ili nesvesno koriste za svoje potrebe, a mi želimo da dajemo sve više i da pokažemo svoju ljubav i lojalnost. Kako to u parksi izgleda?

Kako da prepoznamo model Narcisa?

Narcisa privlače osobe koje su model „savršene“. One koje imaju opsesivno-kompulsivnu potrebu za udovoljavanjem. Ta potreba dolazi iz osećaja da nismo dovoljno dobre, da treba mnogo da dajemo da bismo se dopale i da bi nas drugi cenili.

U ovom tekstu dajem primer da je muškarac Narcis, a žena Gospođica Savršena, mada može biti i obrnuto.

Dakle, Gospođica Savršena je najčešće odrastala pod pritiskom da sve mora biti savršeno i najbolje. Petica u školi se podrazumevala, a četvorka je bila smak sveta. Naučila je da bude samostalna, da može sve sama, da mora da se brine o drugima i da oseća preteranu odgovornost za njih. Takvo odrastanje utiče na to da žena bude u pretežno muškoj energiji, koja podrazumeva davanje, inicijativu, zaštitu. Ima manjak ženske energije koja predstavlja primanje, strpljenje i suptilnost. Iz tih razloga ne ume da primi kompliment, pomoć, ljubav i zaštitu drugih ljudi.
Rezultat muške energije kod žene je disbalans hormona i privlačenje narcisoidnih ljudi u život.

Na početku sve izgleda kao iz bajke. Narcis se pojavljuje sa fascinantnom pričom o sebi, neverovatno je šarmantan i jak na rečima, i vrlo brzo šarmira Gospođicu Savršenu. Ona poveruje da je baš njega čekala čitavog života. Na početku se Narcis malo potrudi, ima lepe gestove, velike planove i to traje do momenta dok ona ne poveruje u njegov potencijal. Tada počinje povlačenje i hlađenje odnosa. Prestaje da zove 100 puta dnevno, da posvećuje pažnju, počinje da ima promene raspoloženja i da komunicira o svojim problemima. Gospođica Savršena se „peca“ na njegovu ljutnju, oseća krivicu, misli da nije dovoljno dala i počinje da ga spasava. Daje mu energiju, pažnju, pokušava da mu pokrene posao, a vrlo često počinje da ga izdržava i radi za oboje, u ime ljubavi.

Što ona više daje, on je isfrustriraniji, nezadovoljniji, a ona iscrpljenija i bespomoćnija. Seksualna privlačnost se gubi i ona mu postaje „mama“, a on se ponaša kao buntovno dete.

Do svega toga dolazi jer slušamo reči, umesto da gledamo dela. Dela nam pomažu da vidimo s kim imamo posla i da možemo da postavimo jasne granice i pravila. Zato zapamtite, muška energija je davanje i muškarac treba da obezbedi sigurnost, zaštitu i pokreće inicijativu i akciju. Žena treba da prihvata njegovu podršku, podržava njegovu inicijativu i divi se njegovom davanju. Takvi odnosi su izbalasirani, svako je srećan jer je prirodno u svojoj energiji, i takvi odnosi traju.

Čitavu deceniju se kroz coaching i edukacije bavim temom muško-ženske energije i kreirala sam radionicu za žene „Energy Fit Žena„, koja se bavi upravo vraćanjem u balans kroz energetske i komunikacione tehnike. Učimo kako da balansiramo hormone i iscelimo obrasce muške energije koji nam nisu korisni. Tako privlačimo partnera koji nas zaslužuje, jer mi zaslužujemo samo najbolje.

Od srca, Lava
Osnivačica “Energy House”, FBS Coach

 

Piše: Lava Nikolić. Više o Lavinim programima i edukacijama saznajte na ovoj adresi.

 

Natural Health Svetlana Vorontsova / iStock / Getty Images via Guliver