Delta soj koronavirusa: Sve što treba da znate

Zvanično, potvrđeni su prvi slučajevi novog soja koronavirusa.

by | 2 jula, 2021

U Srbiji su potvrđeni prvi slučajevi nove vrste koronavirusa pod nazivom delta soj. A evo o čemu se zapravo radi.

Članica Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović izjavila je da je delta korona virus zarazniji i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Ona je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je da se ovaj tip koronavirusa lakše se širi.  Napada i mlađe osobe, a daje kliničku sliku koja je nešto izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

Delta soj koronavirusa: Simptomi

–  Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju, navela je, ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Kako kaže, specifično je to da je delta soj koronavirusa otporniji na više temperature i pogađa mladu populaciju.

Pretpostavljam da će Krizni štab uzeti u razmatranje aspekte novog soja i da će doći do revizije epidemioloških mera. One su sve vreme na snazi i važno je poštovanje tih mera”, poručila je Jovanović.

Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od oboljevanja od novog soja koronavirusa.

Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja, rekla je ona.

Ono što je Tanja Jovanović istakla jeste da sobe iz Srbije kod kojih je detektovan delta soj nisu vakcinisane. Ona je apelovala na ljude koji putuju da se vakcinišu se kako ne bi imali probleme i kako u našu zemlju ne bi unosili novu varijantu virusa.

Dodala je da je delta soj koronavirusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju. I ostali putnici biti testirani kako bi se sprečilo dalje širenje virusa. (Pročitajte i… Evo šta znamo o lekovima protiv koronavirusa)

Prema njenim rečima, po povratku su ispoljili simptome korona virusa. Njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu.

Mladić je, navodi, razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu, što je bilo za očekivati jer je gojazna osoba.

Izvor: www.politika.rs

lepotaizdravlje.rs -slav-/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.