Deltakron je nova varijanta koronavirusa: Evo šta o njoj znamo…

by | mart 15, 2022
deltakron

Nova hibridna varijanta, neslužbeno nazvana deltakron, potvrđena je sekvencioniranjem genoma, objavili su francuski naučnici.

Ova varijanta otkrivena je u nekoliko regija Francuske, stoji u članku objavljenom u bazi podataka medRxiv, koji još treba da prođe recenziju.

Po podacima međunarodne baze podataka GISAID, slučajevi deltakrona otkriveni su još i u Danskoj i u Holandiji. Kalifornijska kompanija za istraživanje genetike Helix u odvojenom je istraživanju identifikovala dva slučaja deltakrona u Sjedinjenim Državama, a po pisanju Gardijana, oko 30 slučajeva identifikovano je i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Deltakron – nova varijanta korona virusa

Nova hibridna varijanta nastala je procesom koji se naziva rekombinacija, što znači da su istovremeno dve varijante virusa zarazile istog pacijenta, razmjenjujući pritom genetski materijal da bi stvorili novo potomstvo.

Naučnici kažu da “srž” deltakrona potiče od delta varijante, dok njen šiljasti protein – koji omogućuje virusu ulazak u ćelije domaćina, potiče od omikrona. Naučnici su potvrdili postojanje nove varijante koronavirusa koja kombinuje mutacije iz omikrona i delte, a slučajevi novootkrivene varijante uočeni su i u Evropi i u SAD-u.

Pročitajte i… Proteinska vakcina protiv koronavirusa – o čemu se zapravo radi

Veruje se da nova varijanta koronavirusa u svetu kruži od januara. Naučnici, zasad, nisu primetili nikakve promene kad je u pitanju težina simptoma u poređenju s prethodnim varijantama koronavirusa, ali to će se tačno znati nakon istraživanja.

Ono što jeste primećeno je da ovim virusom mogu da se zaraze i životinje, pa da ih onda prenose ljudima.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsPolina Tankilevitch via Pexels