Detoksikacija – Očistite organizam pre proleća

by | 3 marta, 2020
Detoksikacija

Detoksikacija je ključna za očuvanje zdravlja.

Brz životni tempo, konstantni stres, nedovoljno sna, ali i nedostatak fizičke aktivnosti i loša ishrana glavne su navike mnogih ljudi danas. Upravo one utiču na taloženje štetnih materija u organizmu.

Osim načina života, naše telo je izloženo i negativnom dejstvu spoljašnih faktora. Razne otrovne hemikalije, metali, zagađivači i pesticidi indirektno, preko vode, vazduha, pa i hrane, dospevaju u telo. Njihovog postojanja nismo ni svesni sve dok ne nastanu ozbiljni zdravstveni problemi.

Iako loš stil života možemo da popravimo, toksine je nemoguće u potpunosti izbeći. Neophodna je detoksikacija kako bismo sprečili pojavu negativnih posledica.

Znaci koji ukazuju da je vašem telu potrebna detoksikacija

Organizam čoveka je sposoban da metaboliše sve što u njega unesemo. Međutim, konstantno taloženje usporava ovu funkciju. U jednom trenutku, telo nam poručuje da je vreme za čišćenje.

S obzirom da su jetra i gastrointestinalni trakt prvi na udaru štetnih materija, loš zadah, nadutost u trbuhu, loša probava i stvaranje masnih naslaga na stomaku jasni su znaci da vam je hitno potrebna detoksikacija.

Detoksikacija

Da telo radi smanjenim kapacitetom mogu da ukažu i česte glavobolje, hronični umor, pad koncentracije, ali i depresija. Koža je naš najveći organ, pa ne čudi što se negativni simptomi ispoljavaju i na njoj u vidu podočnjaka, akni, osipa i upalnih procesa. Mada nije redak slučaj da se pojave i sezonske alergije.

Ovi problemi su, posebno, izraženi u zimskom periodu, jer je metabolizam uporen. Što je još jedan od razloga za detoksikaciju.

Čišćenje organizma možete sprovesti i sami, u svom domu, uz pomoć napitaka i namirnica.

Detoksikacija organizma pomoću hrane

Svi znamo da je hrana prirodni lek. Male izmene jelovnika u značajnoj meri doprinose detoksikaciji.

Iz ishrane, pre svega, treba izbaciti prženu i masnu hranu. Zatim, prerađevine od mesa, industrijske sokove, rafinisana ulja, beli šećer i brašno. Alkohol, kafa i cigarete se podrazumevaju.

Osnovu treba da čini zeleno povrće. Spanać, zelena salata, kelj, blitva i brokoli odlični su prečišćivači od smoga, herbicida, teških metala i hemikalija za čišćenje koje koristimo u kući. Takođe, šargarepa, grejpfrut, soja, artičoka, cvekla, paprika, kurkuma i origano ubrzavaju rad jetre. Samim tim i proces čišćenja od toksina.

Za bolji rad creva koristite lako svarljive semenke, kao što su seme lana, bundeve, konoplje, susama, suncokreta. Nemojte da zaboravite na potrebnu količinu vode u toku dana kako biste sprečili dehidrataciju. Stručnjaci savetuju da pre svakog obroka treba popiti dve čaše vode. Na taj način se pospešuju prirodna detoksikacija.

Pomoć čajeva u čišćenju organizma

Čajevi imaju neverovatnu moć čišćenja. Nemoguće ih je izbeći pri detoksikaciji.

Detoksikacija

Prvi na listi, svakako, je zeleni čaj. Zahvaljujući bogatom sadržaju antioksidanasa u kratkom roku dovodi do ubrzavanja metabolizma i izbacivanje suvišne vode i toksina.

Osim zelenog, i čaj od koprive ima blagotvorni efekat. On čisti krv i daje energiju telu. Naročito je preporučljiv za ljude koji dan ne mogu da počnu bez šoljice kafe. Dok kamilica ima laksativno dejstvo. Pomaže da izbacite toksine putem creva.

Kraj zime je najbolje doba da svoje telo pripremite za tople dane. Zato, nemojte da odlažete detoksikaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.