DIY kozmetika: Ne morate sve da kupite, nešto možete da napravite i sami!

Šta želite od kozmetike? Da bude efikasna, prirodna, da ne zagađuje planetu? U tom slučaju, da li ste poželeli da sami izradite homemade kozmetički proizvod? Evo odakle da krenete!

by | mart 7, 2021

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Dva su najčešća motiva zašto bi neko poželeo da sam pravi proizvode za negu kože-, kaže Keren Gilbert (Karen Gilbert), autorka knjige Natural Beauty: 35 Step- By-Step Projects for Homemade Beauty. – Ili uz svesnu odluku da na telo nanosimo  manje hemikalija ili da izlečimo kožna oboljenja koje komercijalni proizvodi i medicina ne mogu da saniraju.-

DIY kozmetika: Odakle da počnete

Niste sigurni kako da počnete? Baš kao što kaže stara poslovica: „Bez alata nema zanata”. Prva stvar u homemade beauty avanturi jeste da investiramo u same alatke. – Kupite set opreme koju ćete koristiti samo za pravljenje kozmetike, a nikada i za kuvanje– , preporučuje Keren. -Ti predmeti ne moraju uopšte biti skupi: obična šerpa, kašike i bilo kakva posuda su idealni. Umesto da koristite tegle i druga pakovanja koji su vam ostali nakon što ste iz njih pojeli hranu (jer to nije naročito higijenski), kupite nove staklene teglice i bočice koje ćete koristiti samo za kozmetičke proizvode.- (Pročitajte i… DIY: Napravite same masku za lice protiv prvih bora)

DIY kozmetika: Šta morate znati?

Naredni korak u izradi domaćih preparata za negu jeste da pronađete održivu formulu – onu koja nije samo hranljiva za kožu već će biti i bezbedna i neće se pokvariti tokom korišćenja. Važno je uzeti u obzir ne samo sastojke već i to kako se oni ponašaju u međusobnom kontaktu. Esencijalna ulja i prirodni konzervansi mogu da izazovu reakcije kod osoba s osetljivom kožom, pa je veoma važno da pratite preporučene doze kako biste napravili bezbedan proizvod.
Oni u kojima je jedan od sastojaka voda posebno su osetljivi. Lako se kvare i postaju potencijalno opasni po zdravlje-, kaže Keren. – Ako želite u potpunosti da izbegnete konzervanse, jedini izbor je ili da napravite proizvod bez vode ili da je sadrži u veoma malim količinama. Takav proizvod morate čuvati u frižideru i
iskoristiti u roku od jedne do dve sedmice. –

Takođe, znamo da je veoma primamljivo preturati po kuhinjskim fiokama i policama kako biste pronašli šta biste mogli smiksati u novu kremicu ili masku za lice. Ali prvo izdvojte vreme i istražujte. Pronađite pouzdane recepte, vodiče i savete. A onda, jednom kada ovladate osnovama, granice za vas više neće postojati.

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

Natural HealthKatarzynaBialasiewicz / Getty Images via Guliver